Windows 8 za dveřmi

Tagy:  Jak vypadá windows 8, Windows 8 verze, Finální Windows 8 zdarma, vše o Windows 8, operační systém, nové logo Microsoftu, rozhraní metro už není metro

Sponzorované odkazy

Windows 8 za dveřmi

Vydání nejnovějšího operačního systému Windows 8 se neúprosně blíží. Jak bude vypadat finální verze a bude se jednat opravdu o takovou revoluci, o jaké Microsoft dosud mluví? Na co nového si uživatelé budou muset zvyknout a jakých změn si ani nevšimnou? Shrnutí Windows 8 právě přichází.

Windows 8 již od začátku strhává hodně pozornosti a to nejen kvůli tomu, že se jedná o jeden z nejpoužívanějších operačních systémů vůbec, ale především proto, že toho chystá opravdu hodně nového. Dokonce tolik nového, až se mluví o revoluci. Windows 8 má za sebou klikatou cestu plnou zvratů. V průběhu vývoje jsme vás o tomto OS již informovali zde a dále pak o snad nejdiskutovanějším prvku – rozhraní Metru.

Chvíli před vydáním hrozil soudní spor kvůli názvu Metro a tak se Microsoft rozhodl raději vymyslet jiné jméno. Jelikož se mu to zatím nepodařilo, prozatimní označení jsou Windows 8-style UI a New User Interface. Microsoft na toto rozhraní sází natolik, že po 25 letech dokonce změnil své logo. Nyní jsou na něm vyobrazeny čtyři čtverce, připomínající zmíněné metro. Ostatně podívejte se sami.

Nové logo MicrosoftuNové logo Microsoftu

Výkon

Na zahraničních portálech se začínají objevovat první výkonnostní testy, které napovídají, jak si finální verze Windows 8 vlastně oproti svému předchůdci vede. Microsoft rychlost svého nového OS vychvaloval dlouho dopředu a tak všichni byli do poslední chvíle napnutí, jak to všechno dopadne. Při testu se ukázalo, že start PC trval oproti Win7 o 53% kratší dobu. Vypnutí ve stejném porovnání trvalo o 46% menší dobu a podobných výsledků je dosahováno také při uspání či probuzení. O něco menší zlepšení lze pozorovat při práci se soubory, fotografiemi či internetových prohlížečem, kde je zrychlení jen pár procent. U internetu je ale na vině spíše úplně nový Internet Explorer.

Decentnější vzhledDecentnější vzhled

Čeština, možnosti, vzhled a verze

Samozřejmostí je kompletní česká lokalizace, která u většiny předchozích verzí chyběla. Nyní již však nemůžeme narazit ani na slůvko v jiném jazyce.

Nově také získáme více možností při přizpůsobování kachličkového prostředí, kde již například můžeme na pozadí dávat různé motivy a barvy, které zásadním způsobem ovlivňují celkový vzhled.

Na rozdíl od Windows 7 nebudou okna v osmičce průhledná. Jediný průhledný prvek, který zůstal je dolní lišta. Kromě toho zmizely také stíny, což byl vždy poměrně výrazný prvek. Chybějící efekty mohou o něco málo zrychlit chod celého systému, na druhou stranu při práci s více okny, byly stíny vždy užitečným oddělovátkem.

Pokud chcete mít nejnovější Windows 8, ale ztrácíte hlavu z dlaždic, nezoufejte. Windows 8 disponuje také standardní plochou s ikonami.

K dispozici mají být čtyři verze a to Windows 8 (neboli základní verze), Windows 8 Pro s propracovanější správou, Windows 8 Enterprise pro firmy a** Windows RT**, který je pouze pro speciální procesory.

Základní prostředí Windows 8Základní prostředí Windows 8

Závěrem

Windows 8 přináší řadu novinek a vylepšení. Vydání finální verze se dočkáme 26. října. Cena zatím nebyla oficiálně uvedena, nicméně podle diskuzí by měla být dočasně za asi 1400 korun a dále pak za klasickou cenu 4000 korun. Upragy z nižších verzí by se měly vyšplhat jen na stokoruny. Pro nedočkavce je připravena tříměsíční zkušební verze s názvem Windows 8 Enterprise ve 32 i 64 bitové verzi (není česky). Stáhnout si ji můžete zde.

Článek Windows 8 za dveřmi byl publikován 19. září 2012 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Daniel Hlas. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...