Unreal Commander – bezplatná alternativa Total Commanderu

Tagy:  Commander, Total Commander, Unreal Commander, Windows, soubor, spávce, zdarma, FTP, souborový manažer, správce souborů

Sponzorované odkazy

Unreal Commander – bezplatná alternativa Total Commanderu

Alternativní správci souborů jsou u nás velice oblíbení. Mnoho uživatelů se totiž například učilo pracovat primárně s Total Commanderem namísto průzkumníka Windows. Do této skupiny uživatelů patřím i já. Stejně jako ostatní preferuji efektivní práci se soubory ve dvou panelech, stejně tak lpím na přísné hierarchii složek na disku. Několik let zpět ale neexistovalo tolik manažerů jako dnes, natož pak bezplatných. Víceméně všichni používali Total Commander, ať už zakoupený nebo upirátěný. Trh se mezitím rozrostl, vyrojili se velmi kvalitní free souboroví manažeři. Ve stínu komerčního Total Commanderu vznikla jeho bezplatná kopie – Unreal Commander. Unreal Commander si určitě zaslouží vaši pozornost, protože dokonale supluje rozhraní a funkce oblíbeného Total Commanderu.

Unreal Commander je ke stažení zcela zdarma, avšak stále je nutné produkt nejprve zaregistrovat, jinak jsou jeho možnosti omezené. Registrace je pochopitelně zdarma. V instalačním balíčku není obsažena česká lokalizace. Tu získáte z oficiálních stránek, posléze ji musíte nakopírovat do složky Languages v adresáři Unreal Commanderu. Doporučuji rovněž stáhnout balík s vizuálními styly a nainstalovat je.

Aplikaci je nutno nejprve zaregistrovatAplikaci je nutno nejprve zaregistrovat

Aplikace podporuje pouze Windows od verze Windows 2000 až po Windows 7. Nicméně během testování na Windows 8 jsem nenarazil na problém.

Přizpůsobení aplikace

Program ve výchozím stavu vypadá dle mého názoru otřesně. Zde autor rozhodně neodhadl optimální nastavení aplikace. Nicméně neházejte předčasně flintu do žita. Unreal Commander lze snadno přizpůsobit. Nejprve je nutno licencovat program dle pokynů, posléze aktivovat v nastavení aplikace češtinu. Nyní už je aplikace jen ve vašich rukou.

Trocha osobního přizpůsobení ve stylu Total CommanderuTrocha osobního přizpůsobení ve stylu Total Commanderu

Já jsem sáhl po změně barev, ikon ovládacího panelu, proporce a velikosti fontu. Snažil jsem se přizpůsobit vzhled aplikaci Total Commander, přičemž jsem použil stažený balíček stylů ze stránek tvůrce programu. Obrázek výše demonstruje výsledek mého snažení.

Funkce aplikace

Uživatelé zvyklí na Total Commander se zde budou cítit jako doma. Rozhraní aplikace je až nápadně podobné. Označování souborů může být prováděno standardně pravým tlačítkem myši (výchozí) nebo ve stylu průzkumníku Windows. Kopírování, mazání souborů lze nastavit defaultně na pozadí aplikace (podobně jako SpeedCommander).

Porovnání podle obsahu usnadní vyhledání změn v souborechPorovnání podle obsahu usnadní vyhledání změn v souborech

Komprese/dekom­prese podporuje standardní formáty (ZIP, GZIP,TAR,TGZIP, JAR, CAB, atd.) včetně externích (RAR, ACE, ARJ). Nechybí rozdělování/slu­čování souborů včetně generování kontrolních součtů (CRC). Přímo z menu lze snadno vytvořit symbolické odkazy (mklink) a zástupce (zkratky). Například tvorba symbolických odkazů může v dnešní době synchronizačních služeb (Dropbox, Drive, atd.) výrazně zjednodušit práci.

Novější verze umožňuje podrobnější možnosti nastavení hledání včetně podpory regulérních výrazů a hledání v podsložkách do omezené i neomezené hloubky. Hromadné přejmenování souborů neuvěřitelně usnadní práci. Funkce porovnání složek pomůže s vyhledáním změn souborů, synchronizace složek pak zajistí snadné lokální zálohování. Samozřejmostí je podpora klávesových zkratek. Pro pohodlné připojení k FTP slouží zabudovaný FTP manažer.

FTP manažerFTP manažer

Vhledem k podobnosti s Total Commanderem nikoho nepřekvapí podpora zásuvných modulů Total Commanderu.

Shrnutí

Unreal Commander je výbornou bezplatnou alternativou (kopií) za populární Total Commander. I přes jeho prvotní nastavení a vzhled jej lze proměnit ve funkční nástroj. Pokud používáte placený Total Commander, doporučujeme vyzkoušet tuto bezplatnou alternativu.

Hodnocení:  80 %

Výhody:

  • zdarma
  • čeština
  • možnosti přizpůsobení
  • podobnost s Total Commanderem

Nevýhody:

  • nutná registrace

 

Článek Unreal Commander – bezplatná alternativa Total Commanderu byl publikován 27. prosince 2012 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Milan Herbig. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...