Kaspersky Internet Security 2014 – Ledy pod viry rychle tají

Sponzorované odkazy

Kaspersky Internet Security 2014 – Ledy pod viry rychle tají

Bezpečnostní řešení z produkce Kaspersky již dlouho okupují první příčky v účinnosti při boji s bezpečnostními hrozbami nejenom na internetu. U posledních námi recenzovaných verzí jsme si tvrzení ověřili, jak je na tom ale nejnovější verze?

Vstříc jednoduchosti

V jednoduchosti je krása a zároveň i síla, což se značně podepisuje na tvorbě nových uživatelských rozhraní. Není tomu jinak ani v případě nejnovějšího KIS 2014. Stylizace je směřovaná k jednoduchému a hranatému stylu Windows 8 a 8.1. Kompletně počeštěné uživatelské rozhraní nabídne přehlednou zprávu o aktuálním stavu celého programu a čtveřici nejdůležitějších nástrojů. Další nástroje jsou k dispozici po rozbalení napravo umístěné šipky.

Uživatelské rozhraní – stav aplikace a základní nástroje stále na očíchUživatelské rozhraní – stav aplikace a základní nástroje stále na očích

Jednoduché rozhraní však neznamená chudé možnosti konfigurace KIS. K dispozici je celá škála podrobných nastavení všech dostupných nástrojů, stále je však vše dobře popsané a přehledné. Vyzdvihnout musím také správce aktivit, který podrobně informuje o právě prováděných činnostech KIS.

Možnosti nastavení jsou opravdu rozsáhléMožnosti nastavení jsou opravdu rozsáhlé

Při testování testování jsem zaznamenal občasné lenivější odezvy uživatelského rozhraní. Nešlo sice o nic vyloženě otravného, nicméně stále je co zlepšovat. Čas od času také poznáte mírnou ztrátu výkonu způsobenou kontrolou kopírovaných dat či jinou aktivitou KIS. V klidu si však KIS 2014 neřekne ani o mnoho procesorového času, ani o mnoho paměti.

Start systému s KIS 2014 je velmi rychlý, neboť je využívána funkce zpožděného startu. Všechny prostředky jsou tedy směrované na start systému a s menším zpožděním startuje také Internet Security. Vzniká sice krátká doba bez rezidentní ochrany, leč start systému je značně rychlejší. Funkce zpožděného startu je možné vypnout.

Všechny nástroje na očích pouhým rozkliknutím šipky.Všechny nástroje na očích pouhým rozkliknutím šipky.

Matrjošky základem nového štítu

Verze 2014 přináší do běžných spotřebitelských verzí technologii ZETA Shield, která je známá z podnikových řešení. Jde o štít zaměřený na cílené útoky a exploity (bezpečnostní hrozby využívající programátorské nedostatky v programech), nebo-li malware. Tyto rizika jsou čím dál tím chytřejší, a tak je bezpečnostní řešení hůře zachytávají. Schovávají se stejně důmyslně, jako se schovávaly legendární ruské Matrjošky. ZETA Shield (Zero-day, Exploit and Targeted Attack), lze přirovnat k hi-tech mikroskopu, který detekuje a eliminuje malware v hlubokých útrobách softwaru.

Ruská Kaťuša čekající na viry

KIS 2014 nabízí řadu bezpečnostních nástrojů stejně jako předchůdci. Patří mezi ně například blokování reklamních bannerů, Mail Anti-Virus fungující na bázi analýzy POP3 a IMAP protokolů. Dále pak IM Antivirus, firewall, rodičovská kontrola a řada dalších.

Je libo úplná kontrola počítače?Je libo úplná kontrola počítače?

Rodičovská kontrola v současné verzi přinesla několik novinek. Nově jsou k dispozici tři předdefinované profily Child, Teen a Standard. Child je určen pro děti starší 4 let a blokuje nevhodné stránky a stahování dat. Profil Teen, určený pro 12leté teenagery také omezuje návštěvy nevhodných stránek. Poslední profil Standard je určen pouze pro monitorování aktivit na internetu. Nevhodné stránky jsou vybírány na základě jakéhosi blacklistu, který vytváří přímo Kaspersky. Blokovat je možné také zabezpečené HTTPS stránky.

Přehled rodičovské kontroly účtu.Přehled rodičovské kontroly účtu.

Firewall KIS má systém úrovní důvěryhodnosti, podle kterého určuje bezpečnostní riziko jednotlivých programů. Neznámé programy jsou vyhodnoceny jako nedůvěryhodné, případně s vysokým či nízkým omezením. Porty nejsou skryty, jako u konkurenčních řešení, ale rovnou zablokovány.

Aktivita aplikací v jediném okněAktivita aplikací v jediném okně

Bezpečnostní majstrštyk?

KIS 2014 se velmi často umísťuje na předních příčkách laboratorních testů AV comparatives a ve všech kategoriích sbírá nadstandardní skóre. Podobných výsledků dosahuje také v případě testování organizací AV-TEST, kde také najdete konkrétní výsledky testování Kaspersky Internet Security.

Náš test se skládal z dlouhodobého využití v běžném provozu. Vedle běžných ověřených webových stránek jsem v rámci testování navštěvoval i weby s vysokým rizikem nebezpečí. To samé platí i o stahování dat, respektive archivů. Při testování jsem se setkal s jedinou chybu. Nechal jsem otestovat více větších archivů najednou a KIS se zhroutil. Pokud jsem archivy testoval po jednom, bylo po problému.

Podle dostupných zpráv by měl mít KIS zbraň na tzv. vir Policie České republiky, který se v posledních měsících objevuje a po aktivaci neumožňuje pracovat s počítačem a vybízí k převodu určité částky peněz na účet. Tou zbraní je protekce proti uzamčení obrazovky. Pokud nepomůže automatické uzamčení, jsou k dispozici klávesové zkratky, které se o to postarají.

KIS 2014 se drží na předních příčkách laboratorních testů. V praxi se však také osvědčil.KIS 2014 se drží na předních příčkách laboratorních testů. V praxi se však také osvědčil.

Pošlete viry do chladu… na Sibiř

KIS 2014 drží stejně jako jeho předchůdce Kaspersky Internet Security 2013 vysokou laťku a je ověřeným a dobrým bezpečnostním řešením pro každý počítač. Firewall vás zbytečně neotravuje stále vyskakujícími dotazy a pracuje v tichosti na pozadí. Co se týče výkonu, v běžném provozu jsem víceméně nepociťoval větší nároky. Občas si však o nějaké systémové prostředky řekl a na běhu počítače to bylo lehce znát. Na závěr tedy mohu antivir KIS 2014 s klidným svědomím doporučit a udělit mu ocenění Výborný program. Nejde o vůbec špatnou investici do počítačové bezpečnosti.

Moje hodnocení:  90 %

Výborný program

Výhody:

  • Jednoznačně uživatelské rozhraní
  • Široké možnosti konfigurace
  • Neruší vyskakujícími okny
  • Odložený start KIS
  • Pokročilá funkce rodičovské kontroly

Nevýhody:

  • Občasné pomalejší reakce UI
  • Zhroucení při testování více archivů

Článek Kaspersky Internet Security 2014 – Ledy pod viry rychle tají byl publikován 1. listopadu 2013 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Ondřej Dostál. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...