Camtasia Studio 8 - Tvorba profesionálních videí a prezentací

Tagy:  Camtasia, snímání, pracovní plocha, prezentace, editace, studio, video, střih videa,

Sponzorované odkazy

Camtasia Studio 8 - Tvorba profesionálních videí a prezentací

Každý se někdy dostal do situace, kdy potřeboval „sejmout“ obrázek či video z plochy. Samotný printscreen vám nemusí vždycky stačit navíc pokud potřebujete video tak stejně nepochodíte. Osobně se pro tyto věci nedovedu představit lepší program než je Camtasia Studio. Většina z vás se s ním už setkala minimálně nevědomky, protože se velmi často používá k vytváření různých „tutorial“ videí. Jeho hlavní výhoda je v tom, že obsahuje i editor, ve kterém si video (popřípadě sadu obrázků) lze rovnou upravit. Poslední verze (již osmá) má tento editor už na takové úrovni, že dokážete vytvořit velmi profesionální prezentaci.

Jednoduché ovládání

Práce s Camtasií je velmi intuitivní. Pokud vás vždycky u těchto programů trápí takové věci jako je práce s rozlišením a přibližování obrazu, nezoufejte. V dolní části plochy se vám objeví ovládací rozhraní. Zde si můžete přehledně nastavit jakou oblast chcete snímat. Na výběr je z nejpoužívanějších rozlišení nebo si můžete požadovanou plochu sami označit. Dále si můžete vybrat, zda chcete snímat obraz z webkamery a zvuk z mikrofonu nebo z plochy. Samozřejmě lze plochu pouze vyfotit. K dispozici jsou různé informační bubliny, které lze přidat během natáčení. Ty jsou ovšem pouze základní, ta pořádná editace začíná až s nahráním videa do editoru. Možná to vyznělo jako povinnost, ale uložit rovnou bez úprav.

Ovládací prvek nahráváníOvládací prvek nahrávání

Jak jsem uvedl, editor je velmi propracovaný a přitom velmi jednoduchý na ovládání. Editor svým rozhraním připomíná klasický „windowsácký“ movie maker. V pravé horní části je vaše video, dole je několik časových os na kterých editujete obraz, zvuk a efekty. V levé horní části si lze vybírat další materiál z vašeho počítače.

Snímáná oblast se dá vymezitSnímáná oblast se dá vymezit

Mnoho efektů za spousty peněz

Camtasia Studio 8 se neomezuje pouze na funkce, které má Windows už z výroby. Proč bychom za něco takového platili 7 000,– (opravdu, také se mi protočily panenky). Jak už jsem naznačoval tak lze vytvořit profesionální prezentaci. Je zde veliké množství možností jak svoje video „okořenit“, prakticky nemusíte nic dotahovat nebo si sami vytvářet. Editor obsahuje vlastní zvuky, (pohyblivé) pozadí, šipky, popisky a dokonce i kvízy. Ano, lze i zpětně sbírat informace o odpovědích na tyto kvízy. Nezapomnělo se ani na kvalitu obrazu, hrátky s obrazem a barvami opravdu odpovídají ceně tohoto programu. Všechno je úhledně seřazeno podle kategorií a různých barevných témat, takže se vám všechno krásně sladí dohromady. Jakmile doděláte svůj výtvor, dostanete se do nabídky pro uložení, která sama o sobě obsahuje další hromadu nastavení (přehledného). Máte tak jistotu, že vaše video má správné rozměry a kvalitu. Video lze samozřejmě ihned nahrát na Youtube atd. Ve verzi osm se vývojáři chlubí tím, že dokázali zmenšit velikost videí na minimum.

Jednoduchý ale profesionální editorJednoduchý ale profesionální editor

Shrnutí

Když to shrnu tak najednou dostanete program pro snímání plochy plus program pro editaci videí. S každou další verzí programu přibývají možnosti, jak video upravit. Camtasii jsem využíval již dříve a můžu ji jenom doporučit. Snímání plochy je kvalitní, úprava videa je jednoduchá. Jenže dát za něco takového 7000,– je trochu moc. Pokud se spokojíte s ořezanější verzí, která je zdarma, tak si stáhněte raději Jing. Také je od TechSmithu.

Hodnocení:  80 %

Výhody:

  • Jednoduchost
  • Efektivnost
  • Profesionalita

Nevýhody:

  • Cena
  • HW nároky

Článek Camtasia Studio 8 - Tvorba profesionálních videí a prezentací byl publikován 1. listopadu 2012 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Patrik Šoma. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...