Domovská stránka iGoogle končí – Hledáme náhradu

Sponzorované odkazy

Domovská stránka iGoogle končí – Hledáme náhradu

Domovská stránka je pro mnoho uživatelů rychlým náhledem často používaných služeb a webových stránek. Může také sloužit jako přehledná RSS čtečka. Oblíbený iGoogle bude brzy ukončen, a tak jsme hledali schopnou a funkční alternativu. Pravdou je, že výběr je opravdu široký.

iGoogle končí. Kam dále?

Google v minulém roce ohlásil konec několika významných a hojně používaných služeb. Mezi nimi byly například Google Reader, Google Building Maker a také služba iGoogle. První zmíněné služby byly ukončené již k 1. červenci 2013, iGoogle ukončení unikl… Ne však na dlouho. Definitivní konec můžeme očekávat 1.11.2013.

Služba iGoogle končí a Google to dává jasně najevo. Na export dat máte ještě nějaký čas.Služba iGoogle končí a Google to dává jasně najevo. Na export dat máte ještě nějaký čas.

Podle Googlu je v současné době iGoogle zcela zbytečnou službou. Jeho funkce totiž údajně přechází na bedra samotného prohlížeče Chrome a také na aplikace pro Android. Od roku 2005 se návyky uživatelů a zažité standardy podstatně změnily, ukončení je tedy podle Google opodstatněné. Přijde však o širokou základnu uživatelů a o ekosystém mini-aplikací a widgetů. Jakousi záplatou může být nová podoba Nové karty v Google Chrome, která nabízí základní rozcestník na nejnavštěvovanější služby a vyhledávač.

Seznam.cz jako domovská stránka

Pro první alternativu nemusíme chodit vůbec daleko. Seznam.cz již dlouhá léta nabízí jednoduchou domovskou stránkumožností základní konfigurace a přizpůsobení. Rozsahem funkcí uspokojí spíše méně náročné uživatele. Možnost doinstalovat externí zásuvné moduly chybí. Na titulku si však můžete přidávat jakýkoli web podporující RSS.

Seznam nabízí několik funkcí, mezi nimiž nechybí předpověď počasí, multijazyčný slovník či třeba modul pro zobrazení posledních zpráv Gmail a Centrum mail. Celou stránku lze rozdělit libovolně do dvou či tří sloupců. Jistou nevýhodou je nemožnost změny vyhledávače, který je pochopitelně z produkce Seznamu. K dispozici je celá řada decentních vzhledů. Nechybí ani možnost přidání vlastního vzhledu. K nastavení domovské stránky je nutné vlastnit Seznam účet, přičemž při registraci získáte přístup i na e-mail a další služby.

Seznam.cz poskytuje konfigurovatelnou domovskou stránku již dlouho.Seznam.cz poskytuje konfigurovatelnou domovskou stránku již dlouho.

NetVibes – uspokojí i náročné

Mnozí uživatelé opouštějící iGoogle se jistě pozastaví nad velmi známou alternativou NetVibes. Vskutku vybavená domovská stránka skýtající nepřeberné množství funkcí, možností a nástrojů. Základem jsou samozřejmě widgety, které můžete sami vyvíjet či sáhnout po některém z databáze. Zaujmout může třeba automatické vyhledávání informačních zdrojů dle zadaného klíčového slova. Obsah lze rozdělovat do záložek, které mohou být sestavené dle vaší libosti. NetVibes zastoupí i funkce pokročilé RSS čtečky.

Množství doplňků je obrovskéMnožství doplňků je obrovské

K lepší správě veškerého obsahu je vhodné se zdarma zaregistrovat. Počáteční kroky jsou sice trochu křečovité, nicméně jakmile přijdete na logiku systému, stává se uživatelské rozhraní intuitivní a přátelské. Vytknout lze podivnou češtinu, která překládá necelou polovinu výrazů. Běžně se tak setkáte s pochybným překladem. Pokud vyžadujete vedle běžné domovské stránky další nadstandardní funkce, nabízí se možnost zpoplatněného VIP či Premium účtu za 3,5 dolaru, respektive za 499 dolarů za měsíc.

Ze začátku se NetVibes může zdát zmatený. Po chvilce si ale zvyknete.Ze začátku se NetVibes může zdát zmatený. Po chvilce si ale zvyknete.

Domovska-stranka.cz

Dalším českým projektem je web Domovska-stranka.cz , který nabízí kompletní českou lokalizaci a velké možnosti individualizace. Není třeba žádná registrace, neboť při prvním vstupu sami zvolíte název vaší domovské stránky. Ten si pak stačí zapamatovat a domovskou stránku máte kdykoli k dispozici. Lze ji však zabezpečit i heslem. Widgety přidáváte v editačním režimu jednoduchým přetažením z nástrojové lišty dovnitř domovské stránky. K dispozici je celkem široká databáze podporující jak zahraniční, tak i tuzemské služby. Zajímavostí může být kalkulačka, hodiny či třeba poznámky. Nechybí ani různé motivy a pozadí. Jediné, co mi při testování zcela chybělo, je možnost instalace nových widgetů.

Domovska-stranka.cz v akci – zcela v češtině s řadou funkcíDomovska-stranka.cz v akci – zcela v češtině s řadou funkcí

StartMe

Poslední jmenovanou službou je StartMe. Česká lokalizace bohužel chybí stejně jako widgety. Nehledejte tedy podporu pro rychlý náhled e-mailové schránky, stejně jako widgety pro počasí, televizní program a další. Není možné je ani dodatečně přidat. StartMe se tak hodí spíš jako rychlá a jednoduchá RSS čtečka doplněná o vyhledávací lištu s možností konfigurace vyhledávací služby. Dále umožňuje přidat panely s oblíbenými odkazy. Horní lišta slouží k přepínání ploch s nastavenými panely a RSS čtečkami. Tato funkce se mi nicméně zdát v malém rozsahu funkcí celkem zbytečná. Pokud tedy chcete jednoduchou domovskou stránku jen s odkazy a RSS feedy, StartMe vás potěší. V opačném případě je třeba vyzkoušet konkurenci.

Nenabízí sice mnoho funkcí, svoji službu však udělá spolehlivě.Nenabízí sice mnoho funkcí, svoji službu však udělá spolehlivě.

Závěrem

Služba iGoogle končí již v pátek, a tak je nejvyšší čas hledat novou domovskou stránku. Poskytli jsme vám základní přehled českých i zahraničních služeb. Nalezlo by se jich samozřejmě i více, na to už však nestačí pouhý jeden článek. Nakonec můžeme dodat, že je k dispozici třeba i Centrum.cz domovská stránka, která však neoplývá takovou výbavou. Jedním z připravovaných projektů je také mywebgridhttps://my­webgrid.com/ , který nabídne jak náhradu za iGoogle, tak i za Google Reader.

Článek Domovská stránka iGoogle končí – Hledáme náhradu byl publikován 29. října 2013 v 05.00 v rubrice Internet. Autorem článku je Ondřej Dostál. Pro diskusi slouží komentáře (2).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...