Jak vybrat ty správné šrouby do domácnosti

Jak vybrat ty správné šrouby do domácnosti

Už se vám doma uvolnily šrouby v nábytku, případně v nějakém přístroji? Určitě zjistíte, že se vám tato situace stala mnohokrát. V lepším případě se podařilo šroubek najít, v horším jste museli sáhnout do vaší železné zásoby. Jaký byl ale váš údiv, když jste na konkrétní potřebný šroubek nenarazili. Zřejmě jste si nestihli nakoupit spousty různých variant šroubků, jež se mohou hodit. Že nevíte, jaké byste měli mít a podle čeho je vybírat? Pak jste na správném místě. V následujících řádcích vám podáme pomocnou ruku. Zaměříme se na kritéria, podle nichž se vyplatí vybírat.

Vrut, nebo šroubek?

V první řadě se soustřeďte na to, jestli potřebujete vruty, nebo šrouby. Rozdíl mezi nimi je vcelku jednoduchý. Zatímco vrut se zařezává přímo do materiálu díky maximálně ostré špici, šroubek vyžaduje protikus, tedy matku. Vruty se tradičně uchycují zejména do dřeva. Šrouby dokážou držet při sobě jakékoli materiály.

Různé druhy drážek

Jak u vrutů, tak i u šroubů počítejte s různými druhy drážek. Tradičně se drážka označuje v rámci technických norem jako pohon. Dříve se šrouby a vruty vyznačovaly klasickou průběžnou drážkou. Dnes se s ní setkáme hlavně u mosazných vrutů, které mají vypadat stylově a především dobově. Hojně se využívají křížové drážky, jež jsou z pohledu utahování i odtahování šroubů a vrutů poněkud praktičtější. Některé křížové drážky se vyznačují ještě přítomností dalších malých zářezů. Volit je možné také takzvanou inbusovou drážku. Ta se často používá v případě šroubů, jež jsou součástí jízdních kol. Zapomenout nelze ani na torx drážku. Jedná se o šestiramennou hvězdici. Utahování a odtahování je s touto drážkou velmi jednoduché a nemusíte se obávat prokluzování vrutu či šroubu. Torxové šrouby mají různé rozměry jak z hlediska samotné hvězdice, tak i délky a šířky šroubu.

Z materiálů se prosazuje hlavně nerez

Na trhu se z pohledu různých materiálů nachází spousta spojovacího materiálu. Pokud chcete vsadit na materiál, které se hodí hlavně pro montování dobového nábytku, případně jiných starších materiálů, volte mosaz. Jinak se hodně prosazují klasické pozinkované šrouby. Výbornou volbou je ale především nerez. Právě takové šrouby vydrží dlouho, jelikož nekorodují.

Vystouplou, nebo zapuštěnou hlavu?

Záleží především na účelu využití konkrétních šroubů. Pokud nevadí, že bude hlava trčet ven z materiálu, pak je třeba volit vystouplou variantu. U vrutů se setkáváme takřka výhradně se zapuštěnými hlavami, které se skvěle zakousnou do materiálu a mnohdy jsou ještě schovány plastovou krytkou.

Nakupujte jednoduše online

Pořízení šroubů v kamenné prodejně železářství se postupně stává minulostí. Nakoupit si jakékoli varianty můžete jednoduše online. Naším tipem na prodejce je polská společnost TME, Transfer Multisort Elektronik Sp. z o.o. Ta nabízí ve svém eshopu prakticky všechny šrouby, na které si vzpomenete.

Článek Jak vybrat ty správné šrouby do domácnosti byl publikován 7. dubna 2020 v 00.00 v rubrice PR články. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...