Účetnictví snadno a rychle – Stačí správný program

Účetnictví snadno a rychle – Stačí správný program

Účetnictví je vždy v určité míře součástí našeho života. V některých případech je vedení účetnictví nutné kvůli povolání, jindy jej vedeme jen pro přehled v domácích financích. V každém případě je účetnictví náročné, zdlouhavé a ve výsledku často otravné. Snižte čas strávený ve víru faktur, účtenek a další finančních tiskovin a čísel na minimum za pomoci účetního software. Současný trh nabízí mnohé, proto jsme vybrali jen to nejlepší.

Tuzemský software nezklame

Každý uživatel má své specifické nároky, které víceméně předurčují nároky na program pro vedení účetnictví. Je jasné, že profesionál zpravidla potřebuje to nejlepší, zatímco domácímu uživateli postačuje nižší verze daného softwaru. Volba je čistě na vás a vašich preferencích. Tuzemská vývojářská studia nabízejí širokou škálu licencí. Jejich výhodou je větší orientace na naše zákony, české dění okolo daní a další finanční specifika České republiky. Ve výchozí instalaci samozřejmě nechybí česká lokalizace.

Klasickým zástupcem tuzemské produkce je účetní program Pohoda ze studia Stormware. Vedle přehledného uživatelského rozhraní, řady účetních nástrojů a funkcí nabízí také velmi propracovanou nápovědu v češtině. Firemní zákazníci také ocení řadu nadstandardních vlastností Pohody. Mezi ně patří například možnost záznamu dění okolo vozového parku firmy. Pohoda v určité verzi může posloužit také jako program pro evidenci skladu a je jedno, zda-li na skladě máte šrouby a matice nebo vlastníte uhelné sklady.

Přehled v licencích

U účetních systémů a programů je nutné při výběru zohlednit vlastnosti jednotlivých licencí, či verzí chcete-li. Pokud koupíte příliš „nízkou“ licenci, brzy vás začne omezovat ve funkcích. Naopak pokud koupíte verzi zbytečně vybavenou, část funkcí nevyužijete a nakonec zbytečně platíte. Vezměme opět českou Pohodu jako příklad. Verze Mini například nabízí nutné minimum. Daňová evidence a fakturace je součástí. Verze je určena pro jedinou firmu či živnostníka s menším účetnictvím. Pokud však potřebuje účetnictví spravovat rozsáhlejší firma a to i síťově ve větším počtu uživatelů, je k dispozici verze Pohoda Premium nabízející opravdu nepřeberní množství funkcí a nástrojů. Pokud však potřebujete do systému zapojit 6 a více počítačů, je dobré sáhnout po sérii produktů Pohoda SQL. Jde o síťový software, která zvládne přístupy většího množství uživatelů.

Jak vidíte, licencí je mnoho a je náročné se v nich vyznat. Vše má však svoji logiku a určení vlastních potřeb a preferencí je klíčové. Poté po krátkém přezkoumání nabízených verzí, již můžete směle vybírat.

Článek Účetnictví snadno a rychle – Stačí správný program byl publikován 2. října 2013 v 00.00 v rubrice PR články. Autorem článku je Ondřej Dostál. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...