Hlavní výhody účetnictví v cloudu

Hlavní výhody účetnictví v cloudu

Více než 82 % malých firem používá účetnictví v cloudu. Do roku 2023 by cena trhu s cloudovým účetnictvím měla dosáhnout 4,25 miliardy dolarů. Proč je cloudové účetnictví tak populární? Jaké výhody nabízí oproti tomu „offline?“ A co z toho budete mít vy?

Tradiční účetnictví

Donedávna převládaly účetní programy, které byly uložené ve vašem počítači. To s sebou ale nese hned několik nevýhod. Ke svým datům máte přístup jenom z pracovního počítače, pokud o ně nechcete přijít, musíte je zálohovat. Samotný účetní software je také třeba pravidelně aktualizovat, a pokud chcete konkrétní údaje ukázat kolegům, musíte je složitě přeposílat nebo tisknout.

Hlavní výhody cloudového účetnictví tedy jsou:

  • flexibilita
  • dostupnost odkudkoliv
  • spolehlivost
  • aktuálnost

Dostupnost odkudkoliv

Asi největší výhoda cloudu všeobecně – ke svým datům se dostanete z jakéhokoliv zařízení, které se dokáže připojit k internetu. To umožňuje nejen práci z domova, ale i efektivní sdílení dat mezi odděleními a spolupráci na dálku v reálném čase. To vše navíc naprosto bezpečně. Už žádné riziko podvodných e-mailů nebo zavirovaných USB disků.

Flexibilita

Kdo tvrdí, že vaše účetnictví musí řídit jenom jeden jediný program? Šikovný cloudový poskytovatel vám dokáže zkombinovat celou řadu aplikací a nástrojů do jednoho systému, který vám bude přesně vyhovovat. Sledování cashflow ve firmě, předvídání možných problémů. Tyto nástroje vám ušetří spoustu času, a navíc umožní levnější provoz.

Spolehlivost

Věděli jste, že u většiny cloudových poskytovatelů jsou vaše data ve větším bezpečí, než na běžném počítači? Právě bezpečí dat je totiž pro cloudové poskytovatele hlavní prioritou. Nejenže jsou důkladně chráněna proti útokům hackerů, jsou navíc uložena na několika místech najednou. To minimalizuje možnost ztráty dat kvůli blackoutu nebo přírodní katastrofě.

Aktuálnost

U dal uložených v cloudu si můžete být jistí, že data, se kterými pracujete jsou aktuální. Ostatní si je mohou zobrazit hned potom, co je tam nahrajete. Vždy používáte nejnovější verzi cloudové aplikace, o to se už postará váš poskytovatel. Navíc je možné systém propojit s internetovým bankovnictvím vaší firmy, údaje o pohybech se tak doplňují automaticky.

Proč přejít?

Pokud vás nepřesvědčily dosud zmíněné přednosti cloudového účetnictví, tady je několik dalších důvodů, které vám v rozhodování mohou pomoci:

  • automatizace – umožňuje odlehčení pracovní zátěže, je potřeba méně zaměstnanců
  • zpětná vazba ze zaznamenaných dat – na jejich základě lze určit, jak postupovat dál
  • rychlejší implementace – velkou část procesu zařizuje váš poskytovatel

Kdy se do toho pustit?

Vzhledem ke škálovatelnosti dostupných systémů je cloudové účetnictví dostupné takřka ve všech cenových kategoriích. Přejít na něj tedy můžete kdykoliv. Všeobecně se ale doporučuje příliš neotálet, konkurence také na nic nečeká.

Zdroj obrázku: fizkes / Shutterstock.com

Článek Hlavní výhody účetnictví v cloudu byl publikován 21. března 2022 v 00.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...