Disky Blu-ray budou ve výrobě i s větší kapacitou

Tagy:  Blu-ray, kapacita, mechanika, disk, médium, cd, standard, Blu-ray disk

I když má Blu-ray v základní verzi velkou kapacitu, někomu by možná mohla pořád přijít malá. Organizace Blu-ray Disc Association, tedy BDA, která se stará o vývoj a standardizaci disků vydala prohlášení, ve kterém očekává vývoj tří nebo čtyřvrstvých disků, které by měly mít kapacitu o dost větší.

Mluví se o zvýšení až na 128 GB, pomoci k tomu má rozšíření formátu BDXL a zlepšení výrobních postupů. Obyčejný Blu-ray disk má kapacitu 25 GB, během ledna tohoto roku ale byla spuštěna výroba disků, na které se vejde 33 GB dat. Standardní kapacita by nově měla být 100 GB a zmiňovaných 128 GB, přičemž disky s tou nižší by navíc měly být přepisovatelné.

Těžko se dá odhadnout, jak budou na novinku reagovat mechaniky, které jsou dělány na zavedený standard, zřejmě bude potřeba „dovyvinout“ nové mechaniky, které by byly schopné disky přečíst. Na jaké kapacitě se vývoj zastaví zatím není jasné, byly však vyrobeny vzorky Blu-ray, které byly 10 vrstvé.

Zdroj: Businesswire.com

Novinka Disky Blu-ray budou ve výrobě i s větší kapacitou byla publikován 8. dubna 2010 v 06.00. Autorem novinky je Pavel Dobeš. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...