KLDR představila vlastní Linux

Tagy:  kldr, severní korea, linux, operační systém, windows, cenzura, totalita

KLDR uvedla svůj operační systém Red Star. Podle tamějších zdrojů je to velký krok „kupředu“. Mnoho počítačových odborníků si myslím že uvedením Red Staru se snaží Severní Korea dohnat vyspělý počítačový svět. Zatím byla v KLDR situace taková, že většina lidí, kteří vlastní počítač používala Windows XP, popřípadě Windows Vista v pirátské verzi.

Red Star je v podstatě Linuxový systém, designově je velice podobný operačnímu systému Windows, zřejmě kvůli neochotě nebo neschopnosti vyvinout odlišné grafické rozhraní. Vývojáři dokonce vyvinuli „vlastní“ aplikace, tedy spíš upravili ty existující. Místo Firefoxu tak v Rudé Hvězde najdeme prohlížeč Naenara, kancelářský balík Uri a mnoho jiných.

Oficiálně je systém ve verzi 2.0 jeho vývoj má být již od roku 2002. Severní Korea se tak přidala do týmu totalitních zemí, které mají svůj vlastní operační systém.

Mluví se i o tom, že Red Star má program pro sbírání informací o navštívených stránkách a i o samotném vlastníkovi počítače.

Zdroj: Koreatimes.co.kr

Novinka KLDR představila vlastní Linux byla publikován 11. dubna 2010 v 05.00. Autorem novinky je Pavel Dobeš. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...