Operační systém Android využívá desetina smartphonů, většinu má ale Symbian

Tagy:  gartner, analýza, telefon, mobil, mobilní telefon, smartphone, operační systém, android, symbian, blacberry, RIM

Společnost Gartner, která se mimo jiné zabývá i analýzami trhu vydala zprávu, ve které hodnotí prodejnost smartphonů a zajímala se i o aplikace a operační systémy, které se na takových přístrojích nejvíce používají.

Naprostým králem pro operační systémy telefonů je ale Symbian, který si za první čtvrtletí tohoto roku zajistil první pozici s 44.3 % podílu. Mezi druhým a třetím místem není příliš velký rozestup, jako dvojka se ale umístil operační systém RIM OS, který se používá na přístrojích Blackberry, ten má podíl 19.4 %, o čtyři procenta hůře je na tom iPhone OS a konečně slibované čtvrté místo je Android.

Za Androidem se ještě umístil Windows Mobile, který má 6,8 %. Zastoupení se ale velice liší v každé zemi, například v USA je jasnou jedničkou RIM OS, Symbian je naopak jedním z nejméně využívaných operačních systémů.

Prodejnost smartphonů neustále roste, za první čtvrtletí tohoto roku nejvíce telefonů prodala Nokia, přes Samsungem a LG.

Zdroj: Gartner.com

Novinka Operační systém Android využívá desetina smartphonů, většinu má ale Symbian byla publikován 20. května 2010 v 00.00. Autorem novinky je Pavel Dobeš. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...