Na světě je nové OpenCL 1.1

Tagy:  khronos, video, opencl, opengl, program, programování, aplikace, vývoj

Společnost Khronos Group, která se stará o vývoj a podporu standardů OpenCL a OpenGL, pustila do světa novou verzi rozhraní OpenCL, ve verzi 1.1. OpenCL slouží především k vývoji těch aplikací, které ke svému fungování potřebují co největší výkon počítače, zpětně však jde v aplikacích nastavit ta funkce, která umožňuje spuštění i na jiných, než předem nadefinovaných počítačích.

OpenCL by si v novější verzi mělo mnohem lépe rozumět s OpenGL, jedna z největších změn se týká asynchronního programování, které by nyní mělo být přehlednější a především rychlejší. Lepší podpora OpenGL znamená mnohem dokonalejší sdílení fotek. OpenCL se navíc dostalo do obrazu i celosvětově, jeho podporu přislíbili některé herní studia nebo výrobci. OpenCL má jistou podporu například od Apple, Sony nebo Electronic Arts.

Pro OpenCL pracují i někteří jiní vývojáři, hlavně z oblasti hardware, AMD, nVidia nebo IBM jistě nejsou pro většinu čtenářů neznámé firmy. OpenCL bude podporovat i nové datové typy, které zatím nejsou standardně uznané pro používání.

Zdroj: Khronos.org

Novinka Na světě je nové OpenCL 1.1 byla publikován 18. června 2010 v 23.00. Autorem novinky je Pavel Dobeš. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...