Před centrálou Googlu zjištěny protesty, chtějí neutralitu internetové sítě

Tagy:  google, internet, poskytovatel, zvýhodnění, rychlost, připojení, protest

Centrála společnosti Google, která se nachází ve městě Mountain View zažila v pátek velice nepříjemný den, shromáždilo se před ní totiž několik desítek lidí, kteří protestují za dodržování tzv. síťové neutrality.

Podnětem k demonstraci byl návrh pravidel, které dohromady vymyslel Google společně s poskytovatelem internetového připojení společností Verizon. V pravidlech se mluví o právech, které bude mít poskytovatel připojení k dispozici v případě, že chce nějak zacházet s daty, které jsou přenášeny od uživatele k němu.

Ze všech zemí na světě síťovou neutralitu propaguje a uzákonila ji pouze Chile. Síťová neutralita znamená, že poskytovatel internetového připojení by měl být naprosto neutrální k tomu, jaké data přenáší a neměl by nijak upravovat příjem dat v závislosti na jejich protokolu a obsahu, což se na světě čas od času děje.

Problém je v tzv. doplňujících službách, což jsou služby, které se dají k připojení „dokoupit“ a poskytují uživateli některé výhody, např. rychlejší připojení, nebo méně výpadků při přenosech. Navíc pro poskytovatele internetového připojení přes telefon by žádné z uvedených pravidel síťové neutrality neplatilo, tak je to psáno v návrhu.

Zdroj: Static.google­usercontent.com

Novinka Před centrálou Googlu zjištěny protesty, chtějí neutralitu internetové sítě byla publikován 16. srpna 2010 v 03.30. Autorem novinky je Pavel Dobeš. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...