Pět vektorových editorů zdarma

Tagy:  grafika, vektorová grafika, objekt, inkscape, drawplus, google sketchup, vektory, tvorba plakátů, tvorba pozvánek

Sponzorované odkazy

Pět vektorových editorů zdarma

Dnes se podíváme na několik editorů vektorové grafiky. Obrázek vytvořený pomocí těchto editorů se nebude skládat z barevných čtverečků, ale bude složen pomocí základních geometrických obrazců. Výhoda je v tom, že obrázek netratí na kvalitě i při velkém přiblížení. Pokusil jsem se najít 5 editorů dostupných zdarma a nebylo to nic lehkého. Pokud narazíte na další editory, prosím přidejte komentář do diskuse pod článkem.

Inkscape

Velmi známý open source program. Pokud chcete alternativu za drahé profesionální editory (Illustrator, Freehand, CorelDRAW), tak tímto editorem určitě nic nezkazíte. Obsahuje velké množství funkcí, což nemusí být vhodné pro začátečníky. Inkscape využívá formát SVG (Scalable Vector Graphics). To znamená, že obsahuje vlastnosti jako tvarování, cesty, texty, klonování, alfa míchání, transformace, vzory, seskupování atd. Je to skvělý důkaz toho, že placené programy nemusí být nutně ty nejlepší.

Gimp

Původně vyvinutý pro Linux, nyní dostupný na většinu operačních systémů. Známý editor s podporou vektorové grafiky. Přezdívá se mu „Photoshop zdarma“. Je lehce ovladatelný, a proto vhodný pro začátečníky. Často ho najdete ve školách. Lze jeho funkce rozšířit pomocí plug-in modulů. Existuje také jeho portal verze, takže maniaci do grafiky mohou tvořit opravdu kdekoliv.

Zoner Callisto 5 Free

Dříve placený program, dnes zdarma. Jednoduchý na ovládání. Editory Zoner mají už zkušenosti s grafickou úpravou. Tato verze není určena na nějaké profesionální úpravy, spíše na takové to sváteční dovádění s obrázky. Pokud tedy nejste žádný grafický kouzelník a potřebujete vytvořit například nějaký plakát tak tohle je program, který hledáte. Samozřejmá je čeština.

DrawPlus

Velice všestranný editor. Přehledný, proslulý svým velkým množstvím funkcí. Nejenom že si poradí jak s bitmapovou a vektorovou grafikou, ale dokáže vytvářet i jednoduché flash animace. Pokud nechcete dělat kompromisy a tvořit trochu na úrovni tak zkuste DrawPlus. Nemusíte se ho bát ani jako začátečníci, program obsahuje spousty předpřipravených šablon.

Google Sketchup

Ne úplně to, co byste čekali, ale spadá to pod vektorovou grafiku. Nástroj na tvorbu 3D objektů. Omezuje se na základní tvary, ze kterých vytvoříte prakticky cokoliv. Na začátek nabízí pomoc a doprovodná videa. Je velice jednoduchý na ovládání.

Závěrem

Vektorová grafika skýtá obrovské množství možností nejenom v reklamním a profesionálním prostředí. Využít ji lze opravdu na mnoho zajímavých plakátů, pohlednic či dalších grafických materiálů. Doufáme, že vám tento výběr pomohl a usnadnil případné shánění zajímavého a zdarma dostupného softwaru pro snadnou práci s vektorovou grafikou.

Článek Pět vektorových editorů zdarma byl publikován 8. srpna 2012 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Patrik Šoma. Pro diskusi slouží komentáře (3).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...