Nejlepší programy pro práci s 3D grafikou zdarma

Tagy:  3d grafika, 3d grafika programy, 3d modelování, tvorba her, tvorba 3D, práce s 3D, rendering, modelování, trojrozměrná grafika,

Sponzorované odkazy

Nejlepší programy pro práci s 3D grafikou zdarma

3D grafika již dávno není doménou pouze velkých profesionálních studií se statisícovými rozpočty. V souvislosti s neustále se zvyšujícím výkonem běžného stolního počítače se možnost kreativní práce v trojrozměrném prostředí stala dostupnou takřka pro každého majitele PC. Ovšem nejen výkonem svého stroje živ je člověk a pro mnoho 3D nadšenců tak stále zůstává v cestě za uměleckým vyžitím překážka v podobě vysoké ceny programů potřebných k takovémuto druhu umělecké činnosti. My si však dnes ukážeme, že alespoň co se týče softwaru, opravdu ještě platí staré úsloví – hodně muziky za málo peněz ba dokonce hodně muziky zadarmo.

Blender – komerční síla, nulová cena

Blender je multiplatformní opensource aplikace pro 3D modelování, animaci, rendering a tvorbu interaktivních aplikací. Nabízí všechny standardní funkce a vlastnosti jaké bychom mohli očekávat od komerčního softwaru. Za zmínku rozhodně stojí pokročilý systém stínování (shading), animace modelů použitím „kostí“ (rigging) nebo například možnost raytrace renderingu, což je speciální druh renderování, který poskytuje mnohem přirozenější chování a vizualizaci světla.

Disponuje také fyzikálními simulacemi (např.: větru, chování vody) a výkonným částicovým enginem. Jak už jsem zmínil, Blender lze využít i přímo pro tvorbu interaktivních aplikací (tedy třeba her) pomocí vlastního nezávislého enginu, a to dokonce pouze z grafického prostředí bez nutnosti znalosti nějakého skriptovacího jazyka. Samozřejmě nelze očekávat, že za pomocí tohoto enginu vytvoříte nějaký AAA titul (osobně bych pro tvorbu her použil raději nějaký jiný opensource engine např.: Unreal engine nebo IDTech 4 a Blenderu bych nechal na starosti pouze tvorbu modelů), ale pro jednoduší hry a interaktivní programy plně dostačuje.

Dle samotných slov výrobce Blender není pouze počítačový program, ale také organizace a komunita, což pramení z jeho opensourcové nátury. Na internetu lze tedy najít stovky rozšíření, modelů a tutoriálů, stejně tak jako nespočet vláken všech možných diskuzí. Díky tomu je Blender vhodný jak pro pokročilého grafika, tak pro začátečníka, který zatím ve světe 3D modelování pouze tápe. Rovněž nás může potěšit, že mnoho tutoriálů lze nalézt dokonce i v češtině a to například na webu Blender3D.cz, kde sídlí česká komunita věnující se tomuto výkonnému volně šiřitelnému softwaru.

Blender – konkurence pro komerční programy pro 3D modelováníBlender – konkurence pro komerční programy pro 3D modelování

Google SketchUp – 3D grafika po Googlovsku

Zatímco Blender je v podstatě konvenční grafický software, Google SketchUp , nabízí, ostatně jako u všech produktů, které mají co dočinění s Googlem, trochu jiný pohled na věc. Potřebujete si svůj nový designový nápad představit ve třech rozměrech nebo třeba navrhnout si nový obývací pokoj? Díky** intuitivnímu a jednoduchému konceptu ovládání** SketchUpu to jistě nebude problém. Hotové modely navíc můžete okamžitě nahrát do společné databáze 3D Warehouse, odkud samozřejmě můžete stahovat i práce ostatních uživatelů.

Free verze umí exportovat všechny možné formáty 2D renderů a co se týče 3D, umí pouze export do formátu Collada (.dae), který lze však otevřít ve většině nejznámějších grafických programů. Námi vytvořené animace lze renderovat do formátu MOV nebo AVI. Samozřejmostí je i integrace Sketchupu do dalších služeb, které Google poskytuje, tedy například možnost vytvářet modely pro populární Google Earth.

Google SketchUp – intuitivní práce s 3D grafikouGoogle SketchUp – intuitivní práce s 3D grafikou

FreeCAD – CAD systém zadarmo

CAD systémy jako např.: Solid Works, Autodesk Inventor patří snad mezi to nejdražší co se na trhu softwaru dá pořídit. A jelikož máme rádi alternativy, které nás nestojí ani korunu, je třeba do dnešního článku zařadit i program FreeCAD. Tento open source parametrický CAD software disponuje všemi základními funkcemi podobnými těm, kterými oplývají jeho drazí komerční sourozenci. Počínaje převodem 3D modelu do 2D technického výkresu pro výrobu, až po speciální modul simulující práci s 6-osými roboty.

Samozřejmě nelze očekávat, že FreeCAD plně nahradí velké systémy jako Solidworks, které umožňují rozsáhlé fyzikální simulace a mnoho dalších funkcí, které FreeCADu chybí, ale pro návrh jednoduchých součástek a komponent, nebo třeba pro trénink práce s podobnými systémy plně dostačuje.

FreeCAD – ukázka práce s 2D technickou dokumentacíFreeCAD – ukázka práce s 2D technickou dokumentací

Autodesk Softimage|XSI Mod Tool – 3D grafika pro hry

Software pochazející z rukou jednoho z nejznámějších producentů podobných aplikací – Autodesku (stojí například za 3D Studio Max, Maya atd…) je zaměřen přímo konkrétně pro práci s 3D grafikou pro počítačové hry. Ať už vytváříte úplně novou hru nebo třeba jen mod, Softimage se může stát velmi žádaným pomocníkem, už třeba jen proto, že zvládá exportovat modely do množství formátů používaných těmi nejznámějšími herními enginy (Unreal, Valve Source atd…). Zároveň nabízí také plnou podporu pro herní platformu Microsoft XNA. Softimage je zdarma dostupný pro nekomerční účely.

Softimage – tvorba grafiky pro hry z dílny populárního AutodeskuSoftimage – tvorba grafiky pro hry z dílny populárního Autodesku

Slovo na závěr

Kvalitních programů, které nás nestojí ani korunu a přitom nabízejí výkon, který častokrát může konkurovat i drahým komerčním programům je mnohem více a je takřka nemožné je všechny vměstnat do jednoho článku. Dnes jsme si ukázali pouze úzký výběr toho nejzajímavějšího, co se dá v tomto odvětví naleznout. Pokud máte nějaké tipy na podobné zajímavé programy, o kterých jsme se v dnešním článku nezmínili, neváhejte a podělte se s námi prostřednictvím komentářů.

Článek Nejlepší programy pro práci s 3D grafikou zdarma byl publikován 27. února 2013 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Jindřich Pevný. Pro diskusi slouží komentáře (2).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...