FileMind - revoluční správce souborů?

Tagy:  správce souborů, filemind, revoluční, nový, Průzkumník Windows, správa souborů, soubory, správa dat, Total Commander

Sponzorované odkazy

FileMind - revoluční správce souborů?

Správců souborů je k dispozici nespočet, například Průzkumníka Windows zná každý, protože je nedílnou součástí operačních systémů Windows. Já se však v tomto článku zaměřím na FileMind, který je zdarma dostupný a jeho heslem je “šíleně rychlý souborový správce”. Máme tedy co do činění se skutečně revolučním počinem nebo je to jen další počin, který si chce “užít pár minut slávy” a poté se odebrat do propadliště dějin? To se dozvíme v následujících řádcích.

Vývoj a kompatibilita

Jelikož se jedná o relativně nový projekt, odpovídá tomu i směr vývoje a podpora operačních systémů. Některé z vás tedy asi zklamu tím, že je FileMind dostupný pouze od operačních systémů Windows Vista výše. Uživatelé systémů s označením XP a starších na něj tedy mohou zapomenout.

Ti ostatní si však mohou FileMind vyzkoušet v síle, kterou doposud nabízí. Ještě totiž nezískal svou plnou sílu, ale již nyní je v beta fázi, která dovoluje jeho užívání veřejností. Poznáme to i podle jeho označení verze – 0.6.X.

Instalace jako obvykle? Ano i ne

Instalační soubor obsahuje jen kolem 10 MB dat a celá instalace trvá jen několik málo okamžiků. Nejedná se však o úplně klasický proces zavádění aplikace do systému, který zahrnuje několik potvrzení, ale v tomto případě jde o skutečně graficky vypilovaný děj, který je hodný moderním operačním systémům.

instalaceinstalace

Program FileMind je dostupný v anglickém jazyce, českou jazykovou podporu zde tedy hledáme marně.

Hlavní předností je vzhled

Samotné rozhraní aplikace FileMind vypadá obdobně, jako již na počátku uvedený Průzkumník, a dokonce i podobně funguje. Jeho hlavním rozdílem je vzhled, který je odlišný. Nenajdeme tu žádné dvou-panelové rozhraní, ale pohybujeme se v jednom okně, které nám bohužel nenabízí žádné pokročilé funkce, ale “hraje si” s barvami, zaoblenými rohy a větší přehledností.

FileMind – titulní obrazovkaFileMind – titulní obrazovka

Žádná revoluce se však neděje, neděje se vlastně nic. Když si navíc označíme soubor a chceme rozevřít pravým tlačítkem informace o něm včetně nabízených možností, možná nás nepříjemně překvapí. Neotevře se totiž vzhledné menu nabízející nové funkce a možnosti, nýbrž obyčejná tabulka operačního systému.

nabídka funkcínabídka funkcí

Rychlé hledání je praktické

Snad jediným skutečně praktickým prvek je možnost filtrování souborů, nebo-li hledání. Stačí vybrat místo/adresář, ve kterém se má hledat, a následně z postranního menu zvolit buď datum změny souboru, typ souboru nebo jeho příponu. Případně je možné tato kritéria kombinovat a dopátrat se tak například na PDF soubory, které byly změněny v posledním týdnu.

filtrování souborůfiltrování souborů

Zklamání a naděje

Projekt FileMind ve mně vzbudil mnohé a rozličné pocity. Mezi nimi však pocit nádechu revolučního výtvoru určitě nebyl. Vzhled je pěkný, rychlost je odpovídající, ale funkčnost mě totálně zklamala. Kromě praktického filtrování souborů mi FileMind nepřinesl nic nového, co bych nazýval revolučním. Naopak některé dvou-okenní výtvory považuji za mnohem lepší. Toť ale pouze můj názor.Na druhou stranu ve mně dříme naděje, že se stále jedná o nedodělané dílo, které má elán být konkurenceschopné a oblíbené mezi uživateli. Neztratí však svou rychlost, kterou se nyní “chlubí”, jakmile do něho přidáme další a pokročilejší nástroje?

Mé hodnocení:  40 %

Výhody:

  • Vzhled
  • Rychlost
  • Filtrování souborů

Nevýhody:

  • Málo funkcí

Článek FileMind - revoluční správce souborů? byl publikován 25. února 2013 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...