Firefox OS a srovnání s iOS a Androidem

Sponzorované odkazy

Firefox OS a srovnání s iOS a Androidem

S novými mobilními operačními systémy se v této době snad roztrhl pytel! Na internetu naleznete několik druhů operačních systémů od Androidu, iOS, Windows Phone apod. V dnešním článku se blíže podíváme na operační systém Firefox OS, který se řadí k těm úplně nejnovějších na našem trhu. A jaké je vlastně srovnání se známějšími operačními systémy iOS a Android? Přečtěte si dnešní článek a dozvíte se mnohem více!

Co je to Firefox OS?

Firefox OS (v minulosti také Boot to Gecko, nebo-li B2G) je volně šiřitelný operační systém, který je založen na jiném operačním systému, respektive na Linuxu pro chytrné telefony a tablety, které jsou vytvořena specialisty společnosti Mozilla. Struktura systému byla navržena tak, aby aplikace komunikovaly přímo s hardwarem pomocí jazyka Javascript a webového rozhraní API. Jaký byl hlavní cíl výrobce? Mělo se jednat o zcela svobodný operační systém, který bude mít zcela zdarma otevřené standardy, tudíž je možné systém samovolně upravovat dle vlastních představ.

Historie Firefoxu OS

Vše se událo v roce 2011, kdy hlavní ředitel společnosti dal podnět k vytvoření kompletního a samostatného operačního systému pro mobilní zařízení. Mělo se jednat o tzv. „open source“, což by dovolovalo komukoliv nahlédnout přímo do kódu a upravit si jej dle vlastního uvážení. Měl by být rovnocenným konkurentem značek jako iOS, Android a Windows Phone. Následujícího roku 2012 byl projekt přejmenován do dnešní podoby, tedy Firefox OS. V dnešní době se společnosti jako LG, ZTE, Huawei zavázali tím, že budou vyrábět své zařízení právě pod tímto operačním systémem. V současné době se jedná o možnosti použití i na obyčejném stolním počítači, následně i na zařízení bez dotykového displeje.

Firefox OSFirefox OS

Operační systém iOS

iOS je operační systém, který je určen pro mobilní zařízení. Vytvořeno společností Apple Inc. Ze začátku byl určen pouze pro mobilní telefony, později se však začal používat i na dalších mobilních zařízeních jako například iPod, iPad apod. Jedná se o „lehčí“ verzi operačního systému Mac OS X, který je používán na stolních počítačích a noteboocích. Tudáž neobsahuje veškerou architekturu OS X, ale naopak přidává podporu dotykového ovládání.

iOSiOS

Android

Mimo jiné máme na trhu také open source systém, respektive Android, který je taktéž zcela zdarma. Vznikl hlavně pro mobilní zařízení, které se v dnešní době pěkně rozrostly. Disponuje samotným operačním systémem, uživatelským rozhraním, aplikací a middlewarem. Při vývoji operačního systému se bral zřetel na výkonnost zařízení a výdrž baterie. Kromě výše uvedeného řešení jej může využívat i mobilní operátor, a nebo výrobce zařízení, který si tento zdarma šiřitelný systém může upravit dle svého usouzení. V dnešní době se jedná o jeden z nejpoužívanějších operačních systémů pro mobilní zařízení na celosvětovém trhu!

AndroidAndroid

Hodnocení

Dle mého názoru se jedná o moderní operační systém pro mobilní zařízení, který má podle mě budoucnost. Pokud se vývojáři více zaměří na chyby, které zatím má a pokud s tím začnou pracovat, mohou dosáhnout velkých výsledků. S tímto operačním systémem se můžete setkat už nyní, například Huawei a nebo LG jej budou dávat do svých smartphonů. Hlavní výhoda programu je volně šiřitelný operační systém, který je možné dle libosti upravovat. Osobně bych jej ze začátku určitě nezatracoval! Jedná se o nový systém, který může mít své mouchy, ale postupem času se může vypracovat jako iOS nebo Android.

Moje hodnocení:  80 %

Výhody:

  • Otevřené standardy
  • Kvalitní podpora produktu
  • moderní vzhled a funkce
  • Open source operační systém

Nevýhody:

  • Stále se hledá optimální verze
  • Nejsou vychytané všechny "mouchy"

Článek Firefox OS a srovnání s iOS a Androidem byl publikován 4. června 2014 v 00.00 v rubrice Technologie. Autorem článku je Zbyněk Maier. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...