Mozilla Firefox – Internetový prohlížeč již ve 44. verzi

Sponzorované odkazy

Mozilla Firefox – Internetový prohlížeč již ve 44. verzi

Vývoj webových prohlížečů jede v neúprosném tempu. Konkurence je totiž silná a internet skrývá řadu bezpečnostních hrozeb. Mozilla Firefox patři do pětice nejpoužívanějších internetových prohlížečů a její vývoj je neméně zajímavý. Podíváme se tedy na nejzajímavější novinky posledních verzí…

Windows 10 oficiálně od verze 40

S příchodem kulaté 40. verze Firefoxu přišla oficiální podpora Windows 10. Co se týče vlastní funkčnosti, vývojáři se zaměřili především na rozhraní Nového panelu, které v současnosti poskytuje široké možnosti individualizace. V základu nabízí interaktivní zobrazení často navštěvovaných stránek, které si svoji pozici udržují na základě četnosti návštěv uživatele. Je možné snadno jednotlivé karty přemisťovat, připínat na trvalo, či odstraňovat. Ve zcela výchozí verzi prohlížeče, bez importované historie, Mozilla přikládá doporučované a sponzorované odkazy do volných karet. Tuto možnost řada uživatelů kritizuje, ovšem lze ji naštěstí vypnout.

Firefox již dlouho používá kompaktnější rozhraní. Oddělený formulář pro vyhledávání je ale zbytečný. Lze vypnout.Firefox již dlouho používá kompaktnější rozhraní. Oddělený formulář pro vyhledávání je ale zbytečný. Lze vypnout.

Ve 40. verzi Mozilla navíc vylepšila bezpečnostní hlášení , pokud navštívená stránka obsahuje, nebo chce stáhnout nechtěný software do počítače. Na základě metadat Firefox zkontroluje data s koncovkami, jako jsou .com, .exe, .msi a další, následně v případě hrozby zablokuje přístup. Manuální odblokování je samozřejmě možné.

Nový panel nabízí dobré možnosti individualizace a vyhledávač.Nový panel nabízí dobré možnosti individualizace a vyhledávač.

Firefox Hello – snadné videokonference

Velikou novinkou je služba Firefox Hello pracující na bází rozhraní WebRTC (Web Real-Time Communication), které umožňuje bez přidaného plug-inu komunikovat s přáteli napříč webovými prohlížeči s podporou stejné technologie. Bez registrace, či dodatečného stahování aplikací lze podniknout video konferenci, chatovat, ale také je možné sdílet data prostřednictvím sítě peer-to-peer.

Firefox Hello je velice šikovnou službou.Firefox Hello je velice šikovnou službou.

A jak vlastně navázat spojení? Stačí spustit Firefox Hello a poslat dotyčné osobě odkaz a to buď přímo, nebo e-mailem. Zajímavou funkcí je možnost sdílet také obrazovku či jen konkrétní aktivní okno.

Sdílíme obrazovky.Sdílíme obrazovky.

Firefox Account se socializuje

41. verze vesměs přinesla řadu bezpečnostních záplat, ale také podporu samostatného textového chatování ve Firefox Hello. Nově přibyla také podpora faviconů, tedy ikonky webu v adresním řádku, ve vektorovém formátu .svg.

Nastavení zabezpečení. Přehledné a plně funkční.Nastavení zabezpečení. Přehledné a plně funkční.

Firefox Account umožňuje synchronizaci a zálohování nastavení, oblíbených a také hesel. Pro využívání Firefox Hello není třeba využívat tento účet, jeho využití ovšem přináší řadu výhod a přibližuje Firefox směrem k sociálním sítím. Nově je tedy možné měnit i profilovou fotografii Firefox Accountu.

Správa hesel a přihlašování doznává změn

Novinky 42. verze se zaměřují především na Správce hesel. Nechybí tak kompletní zobrazení všech uložených přihlašovacích údajů, které je možné kompletně upravovat a zobrazovat, a to včetně hesel. Příjemná je i možnost importovat hesla z Google Chrome pro Windows a z Internet Exploreru. Import je možný kdykoli přímo ze Správce hesel.

Správce hesel umožňuje editovat všechny položky přihlašovacích údajů.Správce hesel umožňuje editovat všechny položky přihlašovacích údajů.

Velice praktickou inovací je indikace zvukově aktivního panelu s možností utišit jej jediným kliknutím. Inspirace je zřejmá – Google Chrome.

Možnost ztlumit panel dlouho chyběla.Možnost ztlumit panel dlouho chyběla.

Firefox ve verzi 42 spustil funkci Ochrana proti sledování v anonymním prohlížení. Pokud je aktivní, blokuje ty části webu, které by mohly sledovat prohlížení internetu. I proto se některé části webů v anonymním režimu nebudou zobrazovat korektně. Ve výchozím nastavení je Ochrana proti sledování zapnuta, prostřednictvím dialogu v adresním řádku lze ale snadno vypnout.

Jak funguje Ochrana proti sledování? Vše se dozvíte díky jednoduchému průvodci.Jak funguje Ochrana proti sledování? Vše se dozvíte díky jednoduchému průvodci.

Konečně 64-bitů!

Ve verzi 43 jsme se konečně dočkali plnohodnotné verze pro 64-bitové operační systémy Windows. Pro linuxové distribuce byla podpora zajištěna již dlouhou dobu, ale uživatelé Windows přicházeli zkrátka. Navíc byla přidána podpora formátu m4v, což je obdoba kontejneru MP4, ovšem s DRM ochranu.

Vývojáři se zaměřili také na vylepšení našeptávače adresního řádku, ve kterém nyní stačí napsat jen několik znaků a pokud se jedná o často navštěvovaný web, stačí už jen potvrdit. Na základě různých požadavků vstupů je možné automatické zobrazování elektronické klávesnice, což je ideální pro dotyková zařízení.

Dobře fungující našeptávač šetří čas.Dobře fungující našeptávač šetří čas.

Nedůvěryhodné stránky pod lupou

Nejaktuálnější verze 44 přináší podpora systémového dekodéru H.264, pokud je tedy přítomen v systému. Vedle toho umožňuje Firefox používat WebM/VP9 namísto MP4/H.264 tam, kde tradiční kodek H.264 není podporován. Došlo také k vylepšení varovných dialogů při neověřených certifikátech a nedůvěryhodných webech.

Anonymní režim a jeho vlastnosti.Anonymní režim a jeho vlastnosti.

Jako na běžícím páse

Od naší poslední recenze Firefoxu, který nesl číslovku 30, uplynul více než rok. Novinek vývojáři přichystali opravdu řadu a bez některých funkcí si již současný internetový prohlížeč nedokážeme představit. Občasná nestabilita je stále přítomna a stejně jako jisté nedostatky v interakci s prostředním Windows. Jinak je ale Firefox obstojnou konkurencí Google Chrome, Safari, Internet Exploreru, ale také nového Edge.

Stáhnout Mozilla Firefox zdarma můžete na eDownload.cz, nebo na oficiálním webu.

Hodnocení redakce:  85 %

Výhody:

  • Multiplatformní prohlížeč
  • Široká škála plug-inů
  • Firefox Hello
  • Již v 64-bitech
  • Ochrana proti sledování

Nevýhody:

  • Občasná nestabilita
  • Pomalejší starty
  • Méně přehledná lišta panelů

Článek Mozilla Firefox – Internetový prohlížeč již ve 44. verzi byl publikován 9. února 2016 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Ondřej Dostál. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...