Firefox 48 – Inspirace v Google Chrome je jasná. Pozitivní zpráva?

Sponzorované odkazy

Firefox 48 – Inspirace v Google Chrome je jasná. Pozitivní zpráva?

Mozilla Firefox v nejnovější verzi přináší celou řadu novinek. Vévodí jim zbrusu nová architektura Electrolysis, která se v jistých vlastnostech nechala inspirovat konkurenčním prohlížečem Google Chrome. Ale žádné kopírování. Mozilla Firefox 48 na to jde po svém.

Stojíme pevně na zemi

Mozilla Firefox stojí aktuálně co do počtu uživatelů na třetí příčce mezi nejznámějšími prohlížeči. Její trend je bohužel mírně sestupný, ale určitě ne takový, kterým disponuje rychle klesající a v podstatě již mrtvý Internet Explorer. Prvenství dle statistik neohroženě třímá v rukou Google Chrome. Ale ani to nic nemění na zajímavých novinkách aktuální, 48. verzi internetového prohlížeče Firefox.

Vývoj využívanosti prohlížečů od září 2015 – zdroj: Netmarketshare.comVývoj využívanosti prohlížečů od září 2015 – zdroj: Netmarketshare.com

Aktuální verze Firefoxu posiluje nejenom v oblasti bezpečnosti, ale také přináší opravy známých bugů a také kosmetické záležitosti. Nejdůležitější novinku si zatím nechme na později. Z hlediska bezpečnosti Firefox posiluje v oblasti stahování softwaru. Vývojáři v podstatě využívají zaběhnuté služby Safe Browsing, kterou provozuje Google. Díky tomu je uživatel upozorněn při stahování potenciálně nechtěných programů, které by mohly mít vliv na chod počítače. Druhou kategorií jsou neočekávaná stahování, která ale ve výsledku nemusí představovat bezpečností riziko. Vzhledem k tomu, že Google rozhoduje na základě četnosti stahování daných programů, v druhém případě může být označena například nová verze přehrávače VLC, či nová verze Firefoxu. Ve výsledku ale stačí zkontrolovat adresu a ujistit se o věrohodnosti. Další novinkou v oblasti bezpečnosti je nemožnost instalace doplňků, které nejsou prověřené Mozillou.

Potenciálně nechtěné nebo neobvyklé stahování.Potenciálně nechtěné nebo neobvyklé stahování.

Za velice příjemnou novinku lze označit podporu WebExtensions, tedy podporu vybraných doplňků, které byly původně vyvinuté pro Google Chrome. Kompatibilita zatím neplatí pro všechny pluginy, ale situace se bude do budoucna jistě rychle vyvíjet tím správným směrem.

Verze 48 dále přináší několik kosmetických změn. Na Linuxu bude prohlížeč lépe vykreslovat stránky díky grafickému enginu Skia, za jehož vývojem původně stojí Google. Lepší podpory se dočkal také standard WebRTC. Z hlediska spíše technického je 48. verze poslední verzí, která podporuje staré procesory bez instrukční sady SSE2. Další verze již o podporu přijde. Ovšem tuto instrukční sadu měli již stařičké Pentia 4 z roku 2001. Firefox také přestane v příští verzi podporovat OS X 10.8 a starší, tedy systémy vydané před rokem 2013. Dalších kosmetických úprav se dočkal například našeptávač adresního řádku. Pokud hledáte adresu a máte ji v oblíbených, ikonka vás o tom informuje.

Na první pohled novinky ve Firefoxu 48 příliš nezaujmou. Důležité je to pod kapotou.Na první pohled novinky ve Firefoxu 48 příliš nezaujmou. Důležité je to pod kapotou.

Electrolysis zatím jen experimentálně

Nyní ale k tomu nejdůležitějšímu, čímž je zbrusu nová architektura Electrolysis, na které Mozilla pracuje již od roku 2009. Firefox totiž konečně začne podporovat vícevláknovou architekturu, která jednotlivé otevřené panely rozřazuje do příslušných procesů. Celková vyšší bezpečnost jde ruku v ruce s vyšším výkonem. Nevýhodou jsou zvýšené nároky na operační paměť, což v současné době levných pamětí již není tak zásadním nedostatkem. A v čem tkví výhoda vícevláknové architektury? Prohlížeč jednoduše umí využít výhod vícejádrových procesorů.

Jak spustit Electrolysis. Do adresního řádku stačí napsat about:config, zadat správný příkaz a provést kontrolu v about:support.Jak spustit Electrolysis. Do adresního řádku stačí napsat about:config, zadat správný příkaz a provést kontrolu v about:support.

Aktuálně je Electrolysis k dispozici všem uživatelům, nikoli však ve výchozím nastavení. Jde stále o relativně rannou fázi a prohlížeč tak může pokulhávat ve spolehlivosti. Kvůli pádům tak není příliš namístě se rozčilovat. Pokud si i přesto chce pohrát se zbrusu novou architekturou, stačí když navštívíte konfigurační stránku about:config, ve které vyhledáte browser.tabs.re­mote.autostart a změníte jeho nastavení na True. Poté stačí Firefox restartovat a zkontrolovat aktivaci za pomoci příkazu about:support. Dbejte ale zvýšené opatrnosti a dobře si pamatujte, jak při případných problémech prohlížeč vrátit do původního stavu.

I ve správci zařízení je jasně viditelná separace procesů Firefoxu.I ve správci zařízení je jasně viditelná separace procesů Firefoxu.

Nevystupujte předčasně z rozjetého vlaku

Mozilla Firefox přinesla hromadu kosmetiky, ale také zajímavou novinku v podobě Electrolysis. Ten je zatím ale v plenkách, a tak ve výsledku Firefox 48 lehce zapadá mezi méně významné aktualizace. Novinky nás ale čekají velkolepé v dalších verzích a doufejme, že Firefox nebude příliš ztrácet na oblibě. Byla by to škoda.

Článek Firefox 48 – Inspirace v Google Chrome je jasná. Pozitivní zpráva? byl publikován 31. srpna 2016 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Ondřej Dostál. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...