Hudba v podání streamu - Co nabízí v ČR dostupné služby?

Sponzorované odkazy

Hudba v podání streamu - Co nabízí v ČR dostupné služby?

Relaxační hudba, nebo třeba pořádný rockový nářez? Nemusíte příliš hledat a mít doba obrovskou databázi kotoučů s muzikou, neboť již dávno, i v tuzemsku, je k dispozici celá řada služeb, které streamují hudbu zdarma, nebo za zajímavé ceny. Co od nich očekávat a mezi čím vybírat? To je tématem následujícího článku.

V čem tkví síla streamované hudby?

Ačkoli vlastní rozsáhlá sbírka hudebních CD a LP má své kouzlo, stejně jako ho mají klasické knihy, rozsah je bohužel vždy omezený a hudba zdaleka není dostupná například na dovolené, nebo na cestě MHD. Navíc – dělat tématický výběr z celé diskografie dá docela práci a především stojí čas.

A právě zde tkví síla služeb, které streamují hudbu. Široký výběr, řádově v desítkách milionů skladeb, umožňuje díky přehledným nástrojům vybírat a vyhledávat. Problémem není ani tvorba vlastních playlistů, či poslech playlistů ostatních uživatelů. Navíc zde přispívá jistý sociální rozměr, na jehož základě se můžete snadno dostat do skupiny nadšenců stejného žánru.

A co když vypadne internet? Vskutku nepříjemná situace má snadné řešení v podobě možnosti stahovat oblíbené skladby do počítače a nebo do mobilu, respektive tabletu. Kvalita písniček? V závislosti na službách jsou k dispozici různé formáty a různé datové toky. Obecně lze říci, že nejčastěji jsou k dispozici MP3 soubory s datovým tokem minimálně 256 kb/s v pr­émiových verzích. U leckterých služeb nechybí ani nízko-ztrátový FLAC.

Spotify

Dalo by se říci, že Spotify si díky masivní reklamní kampani vydobylo pozici jakéhosi etalonu napříč hudebními službami. Zdarma dostupná verze nabízí volné přehrávání celé databáze, ovšem občas ale vsouvá nějakou tu reklamu. Kvalita zvuku je pro normální poslech dostačující i ve free verzi. Za 5,99 euro se zpřístupňuje možnost stahovat hudbu na lokální úložiště jak na PC, tak i na mobilech. K dispozici je webová služba, aplikace pro Windows a Mac a také mobilní aplikace pro iOS, Android, Windows Phone (Windows 10 Mobile) a BlackBerry. Podpora ale nechybí ani pro leckteré chytrý televize, multimediální zařízení Sonos a pro PlayStation 3 a 4. Maximální kvalitu poskytuje formát OGG s datovým tokem 320 kb/s. Česká lokalizace se vztahuje pouze na mobilní a desktopovou aplikaci. Existuje také rozšíření pro celou rodinou s maximálně 5 členy za 8,99 euro. Platit je možné přes PayPal.

Webová stránka služby: Spotify.com

Spotify jako etalon? Může i nemusí být. Kvalitou není nejlepší…Spotify jako etalon? Může i nemusí být. Kvalitou není nejlepší…

Deezer

Dalším z výrazných hráčů je také v tuzemsku velice podporovaný Deezer. Zdarma dostupný účet stejně jako v případě Spotify nedovoluje stahovat hudební alba ani skladby na lokální úložiště. Premium+ je ale k dispozici na 30 dní zdarma (stejně jako u Spotify) a poté si provozovatelé řeknou o 165 Kč měsíčně. Maximální kvalita disponuje datovým tokem 320 kb/s v MP3, nebo 1411 kb/s v nízko ztrátovém FLACu. Rodinný tarif je k dispozici za 250 Kč měsíčně a je dobré upozornit, že pokud přejdete začátkem již zaplaceného období, proplacená částka se nevrací a 250 Kč za rodinný tarif platíte v plné výši. Deezer je na rozdíl od Spotify kompletně v češtině.

Webová stránka služby: Deezer.com

Deezer i jako aplikace pro Windows 10 – zdroj: Windows StoreDeezer i jako aplikace pro Windows 10 – zdroj: Windows Store

Google Play Music

Ačkoli je Google průkopníkem v celé řadě internetových služeb, v oblasti streamování muziky bohužel nenabízí příliš zajímavého. Maximální kvalitou je formát MP3 s datovým tokem 320 kb/s, přičemž měsíční poplatek pro přístup k celé databázi činí 10 euro. Na počítačích je k dispozici pouze webových přehrávač, na druhou stranu nechybí podpora multimediálních zařízení Sonos, Chromecastu a samozřejmě mobilních systémů iOS a Android. Zamrzí absence podpory PayPalu. Malá poznámka – pokud máte smartphone se systémem starším než Androidem 4.4, nelze hudbu ukládat na SD kartu.

Webová stránka služby: Google Play Music

Plná integrace do Google Play má i svá proti – například nízké portfolio aplikací.Plná integrace do Google Play má i svá proti – například nízké portfolio aplikací.

Apple Music

Apple Music bude bezesporu nejbližší uživatelům jablečných zařízení v čele s iPhony a MacBooky. Své působiště má ale i na Windows (iTunes) a mobilních telefonech s Androidem. Maximální kvalitou budiž 256 kb/s ve formátu ACC. Webový klient bohužel neexistuje a pro poslech je nezbytné využívat kontroverzní aplikace iTunes.

Webová stránka služby: Apple Music

Tidal

Tidal je zatím nejmladší vlaštovkou v této oblasti. Přesto uchopil situaci vskutku šalamounským rozhodnutím. Jako první totiž nabídl vysoce kvalitní streamovaný přenos v podobě FLACu s 1411 kb/s. V nižší variantě nabízí formát ACC s 320 kb/s. Cenově následně jde o 19,99 euro, respektive 9,99 euro. Aktuálně má své zbraně nabité i Deezer, a tak vyšší cena nemusí mít své opodstatnění. Má to ale háček, neboť Deezer tuto kvalitu nabízí pouze pro zařízení značky Sonos. Nechybí webový přehrávač, aplikace pro PC a Mac, ale také pro Android a iOS. Exotičtější zařízení mají smůlu, stejně jako česká lokalizace.

Webová stránka služby: Tidal.com

Tidal není nejlevnější a chybí mu argumenty ospravedlňující vysokou cenu – zdroj: Google PlayTidal není nejlevnější a chybí mu argumenty ospravedlňující vysokou cenu – zdroj: Google Play

Článek Hudba v podání streamu - Co nabízí v ČR dostupné služby? byl publikován 27. září 2016 v 05.00 v rubrice Programy, Internet a Mobilní aplikace. Autorem článku je Ondřej Dostál. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...