3 nejlepší ETF na dividendy

3 nejlepší ETF na dividendy

Existuje několik metod výběru akcií, které splňují různé potřeby příjmově orientovaných investorů.

U každého z těchto postupů však existují i kompromisy.

Investoři, kteří uvažují o burzovně obchodovaných fondech zaměřených na dividendy, by měli plně porozumět indexům, které mají kopírovat.

Investoři nemusí provádět žádný skutečný výběr akcií, aby se s těmito nejlepšími ETF fondy připojili k dobrému pasivnímu příjmu.

Dobrou zprávou je, že ještě není pozdě začít přesouvat větší část svého portfolia do pozic vyplácejících dividendy. Nemusíte ani provádět žádný výběr akcií, abyste toho dosáhli. Tato trojice burzovně obchodovaných fondů (ETF) to zvládne během chvilky. Zde se na každý z nich podíváme blíže.

Akciový fond iShares High Dividend Equity Fund

Pokud je vaším cílem dosáhnout nadprůměrného dividendového příjmu právě teď, vaší první zastávkou by měl být pravděpodobně fond iShares High Dividend Equity Fund (HDV 1,21 %).

Přesně jak název napovídá, tento fond iShares se snaží maximalizovat výplatu výběrem akcií s vynikajícím dividendovým výnosem. To však neznamená, že pouze sleduje jména s nejvyššími výnosy na trhu a strká je do jednoho kýble, ze kterého si pak můžete koupit část. Tento fond má odrážet index Morningstar Dividend Yield Focus, který omezuje své složky na americké akcie „prověřené z hlediska vynikající kvality a finančního zdraví společností“.

Konečným výsledkem je soubor 75 solidních akcií, které shodou okolností také vyplácejí nadprůměrné dividendy. Mezi jeho přední držitele patří nyní jména jako AbbVie, JPMorgan Chase a Verizon, která podporují současný výnos fondu ve výši přibližně 3,2 %.

Vanguard Dividend Appreciation ETF

Pokud vás zajímá spíše dlouhodobý růst dividend než současná úroveň příjmů, zvažte fond Vanguard Dividend Appreciation ETF (VIG 1,55 %).

Název opět mluví za vše. ETF je postaveno na tickerech, které nemusí nutně nyní vyplácet tuny pravidelných čtvrtletních příjmů, ale spíše drží akcie, které v průběhu času spolehlivě a ve velkém zvyšují své výplaty. Microsoft je v tuto chvíli hlavním držitelem tohoto ETF, který zde férově reprezentuje větší předpoklad. Akcie Microsoftu jsou oceněny s prémií, a přestože společnost nedává přednost dividendám, vyplácí je. Její prioritou je růst. Shodou okolností její dividendy rostou společně s nejvyššími a nejnižšími výnosy společnosti.

A toto ETF rozhodně plní svůj cíl. Loňské celkové výplaty ve výši 2,66 USD na akcii byly o 46 % lepší než to, co fond vyplácel ještě před pěti lety, a téměř o 90 % silnější než anualizovaná dividenda před deseti lety.

ETF SPDR S&P 500 High Dividend

A konečně, pokud chcete do svého portfolia přidat potenciál pasivního příjmu, přidejte na seznam ETF s vysokou dividendou SPDR S&P 500 (SPYD 1,61 %).

Na první pohled se zdá být srovnatelný s výše uvedeným fondem iShares High Dividend Equity Fund. A je jisté, že se do jisté míry překrývají. Ale je mezi nimi větší rozdíl, než se na první pohled zdá. Fond SPDR S&P 500 High Dividend ETF je pravděpodobně agresivnější variantou, což dokazuje i vyšší výnos. Aktuální dividendový výnos tohoto fondu činí 3,7 %, což odráží skutečnost, že podkladový index se zaměřuje spíše na silnější výplaty a méně na hrubé fiskální zdraví.

Je to rozdíl, na kterém záleží více, než byste si mohli myslet. Index Morningstar Dividend Yield Focus, který slouží jako základ fondu iShares High Dividend Equity Fund, je spíše statický, protože společnosti, které jsou fiskálně zdravé, mají tendenci zůstat fiskálně zdravé, a proto zůstávají v indexu. Index S&P 500 High Dividend je však každých šest měsíců rebalancován tak, aby obsahoval 80 jmen z indexu S&P 500 s nejvyšším výnosem v daném období. To sice potenciálně vede k nadprůměrnému zdanitelnému obratu, ale zároveň to zajišťuje, že tento ETF nabízí v daném okamžiku nejvyšší možný výnos ze tří ETF, na které se zde zaměříme.



Článek 3 nejlepší ETF na dividendy byl publikován 29. května 2022 v 23.00 v rubrice Technologie. Autorem článku je Redakce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...