Filmy a seriály, které máte v počítači, můžete jednoduše sledovat i na televizi

Filmy a seriály, které máte v počítači, můžete jednoduše sledovat i na televizi

Máte širokou sbírku filmů a seriálů, na které se díváte ze svého počítače, přestože vlastníte širokoúhlou televizi? Máte hned několik možností, jak přehrávat svou multimediální sbírku přímo na ní.

Nejjednodušší řešení: Přímé propojení přes HDMI

Uživatelsky nejjednodušším řešením je přímé propojení obou zařízení. Stačit vám k tomu bude ve většině případů pouze HDMI kabel. HDMI konektorem totiž disponuje drtivá většina televizí i notebooků. Díky propojení se bude televize chovat jako externí monitor. Stačí jen ovladačem přepnout na HDMI jako zdroj signálu obrazu. Následně si již v nastavení svého počítače zvolíte, zda má televize plochu zrcadlit, nebo bude televize sloužit jako druhá plocha.

Ve většině případů se skrz HDMI přenáší i zvuk. Pokud v televizi zvuk neslyšíte, zkuste se podívat do nastavení zvuků ve svém počítači (na dolním panelu, kde nastavujete hlasitost) a podívejte se, zda není v nabídce zvolit jako zvukové zařízení reproduktory v televizi.

Přes HDMI kabel zvládne zařízení snadno propojit skutečně každý během několika málo minut.

Využijte chytrých zařízení jako Google Chromecast nebo Apple TV

I ze starší „hloupé“ televize můžete s pomocí jednoduchého triku udělat chytrou. Stačí k ní připojit multimediální centrum. Jedním z nejpopulárnějších zařízení je Chromecast od firmy Google. Pokud máte počítač od firmy Apple, vhodnou volbou pro vás bude Apple TV. Skrz tato zařízení, která se připojí opět přes HDMI k vaší televizi a současně k vaší domácí WiFi, můžete zrcadlit obrazovku svého počítače na své televizi. Přenáší se samozřejmě i zvuk.

Kromě počítače tato zařízení budou skvěle fungovat i s vaším telefonem nebo tabletem. Vyjma dvou zmíněných firem existují i multimediální centra od alternativních výrobců, dobře si ale nastudujte, jaké technologie tyto alternativy využívají.

Máte moderní chytrou televizi? Využijte DLNA server

Jestliže máte modernější televizi, která je připojená k vaší WiFi, velice zajímavým řešením je tzv. DLNA server. S jeho pomocí můžete skrz domácí síť přenášet data třeba ze svého počítače přímo do televize. Libovolná multimédia tak můžete zcela bezdrátově a bez dalších zařízení pohodlně přehrávat. Na internetu naleznete mnoho návodů, jak vše správně nastavit. Ačkoli jde o řešení spíše pro pokročilejší uživatele, s trochou trpělivosti byste měli vše bezpečně zvládnout.

USB flash disk

Mnoho televizí podporuje přehrávání médií z USB disku. Jednoduše tedy nakopírujte konkrétní soubory na flash disk, který poté zapojte do televize. Následně byste měli být schopni daný soubor na televizi přehrát. Pozor ovšem na to, že některé typy souborů nemusí televize umět touto cestou přehrát, proto toto řešení považujeme za nejméně spolehlivé.

Článek Filmy a seriály, které máte v počítači, můžete jednoduše sledovat i na televizi byl publikován 31. ledna 2023 v 00.00 v rubrice Technologie. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...