Jak vybrat počítač do domácnosti?

Jak vybrat počítač do domácnosti?

Plánujete už delší dobu, že svůj starý notebook vyměníte za nějaký lepší, kvalitnější a výkonnější, ale zároveň nechcete utrácet příliš peněz? Pak doporučujeme vybírat mezi repasovanými notebooky, které se i přes neustálé snižování cen u nových strojů, těší stále větší oblibě.

V dnešní době stále velké množství lidí pohlíží na cenu jako na jedno z nejdůležitějších kritérií při jakémkoliv výběru. U notebooků tomu není jinak. Pokud člověk přikládá ceně velký důraz, pak je dobré vybrat si model mezi repasovanými notebooky, které jsou i přes příznivé ceny velice výkonné a kvalitní oproti notebookům novým ve stejné cenové relaci.

Co znamená slovo „repasovaný“?

Ptáte-li se, co slovo „repasovaný“ znamená? Tímto slovem se označují všechny notebooky, které jsou již použitý. Většina těchto notebooků dříve sloužila ve velkých firmách a z důvodu inovace vybavení byly vyměněny za lepší. Repasované notebooky se pak následně zrenovují (např. kompletně se vyčistí, vymění se klávesnice atd.) a následně testují.

Mnozí lidé by se této koupě mohli obávat, avšak tyto notebooky vesměs patřily ve své době vždy ke špičce, proto i po jejich renovaci lze říct, že jsou opravdu vysoce výkonné a spolehlivé. Navíc se repasují pouze ty notebooky, které jsou koncipované na delší provoz, než na dobu záruky. Většinou se tedy jedná o notebooky lepších značek jako Dell, HP či Lenovo, které mají výbornou kvalitu i zpracování.

Výhody repasovaných notebooků:

Repasované notebooky a záruka

U většiny repasovaných notebooků není záruka celé dva roky, jako tomu bývá u nových strojů. Běžně se záruka pohybuje kolem 6 měsíců až 1 roku.

Výběr repasovaného notebooku

Při výběru repasovaného notebooku postupujte stejně, jako kdybyste si vybírali nový. Zaměřte se tedy na velikost notebooku, rozlišení displeje, procesor, operační paměť RAM. Ještě však před výběrem byste si měli pořádně rozmyslet, k čemu budete svůj notebook využívat. To znamená, jestli notebook budete využívat pouze doma, nebo ho budete potřebovat převážet (např. do školy, práce atd.).

Velikost notebooku

Velice důležitým kritériem při výběru repasovaného notebooku je jeho samotná velikost – tedy vnější rozměry a hmotnost. Velikost notebooku by se měla odvíjet od Vašich priorit a požadavků, k čemu bude notebook sloužit.

Procesor

Při výběru notebooku hraje důležitou roli procesor, který rozhoduje nejenom o výkonu počítače, ale také o spotřebě a výdrži. Pečlivě zvažte, zdali Vám vystačí notebook se slabším procesorem, který Vás odmění delší výdrží, nebo s lepším procesorem, který je zapotřebí pro složitější úkony.

Paměť RAM

Velikost paměti se odvíjí od použitého operačního systému. Čím novější a náročnější operační systém, tím je nutné disponovat větší velikostí.

Při výběru repasovaného notebooku je nutné zohlednit kromě nejzákladnějších věcí také další vlastnosti. Při výběru je dobré brát v potaz počet USB portů, stav klávesnice a touchpadu, přítomností konektoru na sluchátka či HDMI konektorem apod.

Na co si dát při výběru pozor?

S repasovanými notebooky je spojeno několik problémů. Pokud jste se tedy rozhodli pro koupi repasovaného notebooku, dejte si pozor na:

  • vysvícený displej,
  • hlučný disk,
  • panty u notebooku,
  • výdrž baterie
  • stav klávesnice a touchpadu

Nový versus repasovaný notebook

V dnešní době, kdy se neustále rozvíjejí technologie i software, je koupě nového notebooku zbytečnou investicí. Pokud využíváte notebook pouze ke kancelářské práci, surfování na internetu, posílání e-mailů a na další nenáročné operace, rozhodně doporučujeme pořídit si repasovaný počítač od ověřeného výrobce.

Článek Jak vybrat počítač do domácnosti? byl publikován 15. října 2014 v 21.15 v rubrice Technologie. Autorem článku je redakce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...