Čína se opět staví Googlu do cesty

Tagy:  google, čína, trh, podíl, úřady, cenzura, soud, zákony, odchod, marketing, youtube, mobil

Představitelé Číny zřejmě chtějí Google úplně vystrnadit ze země, začali totiž blokovat další část služeb. I když je Googlu téměř „na odchodu“ v provozu stále zůstávají ty služby, které by bylo neperspektivní rušit, nebo ty, které jsou pro fungování podniku nezbytné. Čínská strana začala před několika dny blokovat i tzv. mobilní služby.

Blokování je zatím částečné, ale těžko říct, jaký dopad bude mít na běžné lidi. Téměř na celém dálném východě je používání internetu v mobilu na velice vyspělé úrovni, téměř každý, kdo má telefon, který to umožňuje tráví nějakou část dne na internetu. Dokonce je podíl uživatelů mobilních služeb takřka o polovinu vyšší než tady.

Google sice „odchází“ z Číny, ne však tak úplně. Pro běžné uživatele bude fungovat pořád, pokus o spojení „starého“ Googlu bude přesměrován na Hong-kongskou verzi, která zatím cenzurována není.

Google chce být „otevřenější“, takže začínají být uveřejňovány pravidelné zprávy o stavu blokování služeb. V Číně se stále nedostanete například na Youtube.com.

Zdroj: Blogs.forbes.com

Novinka Čína se opět staví Googlu do cesty byla publikován 31. března 2010 v 05.00. Autorem novinky je Pavel Dobeš. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...