V Ubuntu budou kapacitní jednotky v dvojkové soustavě

Tagy:  ubuntu, linux, systém, operační systém, mac os x, mac, kapacita, aplikace, volné místo, disk

Když se řekne 1 GB, každý si představí určitou kapacitu zabraného místa na pevném disku, 1 GB můžeme přirovnat třeba ke středně dlouhému filmu v dobré kvalitě. Ne vždy ale může být 1 GB opravdu 1 GB.

O co vlastně jde? Benjamin Drung, který pracuje pro systém Ubuntu ve vývoji pravidel pro používání jednotek kapacity vydal příkaz, podle kterého se má v systému Ubuntu 1 GB zabraného místa rovnat 1 miliardě bajtů. Kromě Ubuntu používá stejné dělení ještě operační systém Mac OS X.

Ubuntu a Mac jsou zatím jedinými systémy, které používají stejnou soustavu pro výpočet kapacity. Prakticky všichni výrobci pevných disků, nebo programátoři pracují s tím, že 1 MB = 1024 kB. Právě vyvíjená pravidla by měla stanovit i přesnější dělení kapacity pro jednotlivé aplikace, a stanovit rozdíl mezi programem a hardwarem z hlediska kapacity.

Nová soustava se začíná pomalu uplatňovat v některých aplikacích, první verzí Ubuntu, která má používat jednotky s dvojkovým základem má být verze 10.10.

Zdroj: Overbenny.wor­dpress.com

Novinka V Ubuntu budou kapacitní jednotky v dvojkové soustavě byla publikován 2. dubna 2010 v 11.00. Autorem novinky je Pavel Dobeš. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...