Zemřel přítel a "patron" Billa Gatese

Tagy:  ed roberts, microsoft, bill gates, mits, počítač, systém, počítače

Henry Edward Roberts, který byl jakýmsi „patronem“ Billa Gatese zemřel. Osudným se mu stal zápal plic, který ho trápil již několik měsíců. Ed Robert měl 68 let a je považován za jednoho z nejdůležitějších lidí při zrodu Microsoftu.

Roberts založil v roce 1970 malou firmu MITS, která původně měla vyrábět telemetrická zařízení. Robertse však opustili jeho obchodní společníci Forrest Mimsom a Stan Cagle a tak si musel poradit sám. Prvním velkým projektem jeho firmy byl počítač MITS-816, který se držel v prodejnosti relativně vysoko, v roce 1974 ale přišel zlom v podobě konkurence.

Roberts se tak rozhodl vyrábět počítače pro amatérské elektrotechniky. Princip byl jednoduchý, zákazník si koupil počítač rozložený na díly v krabici a stroj si pak pomocí návodu doma složil. Tyto počítače byly celkem logicky prodávány bez monitoru, i tak se jich ale nemalé množství prodalo. Když byl počítač ještě ve vývoji, napsal o něm do časopisu Popular Electronics a článek si přečetli tehdejší studenti Bill Gates a Paul Allen.

Jelikož měli sami rozdělané nějaké projekty, Robertse kontaktovali a nabídli mu možnost spolupráce, ten na nabídku přistoupil a oba zájemce zaměstnal. Ti ale nevydrželi pracovat pod hlavičkou MITS příliš dlouho a založili si vlastní firmu – Microsoft.

Zdroj: EDN.com

Novinka Zemřel přítel a "patron" Billa Gatese byla publikován 6. dubna 2010 v 01.00. Autorem novinky je Pavel Dobeš. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...