Google není blokován jen v Číně, jisté je Turecko, o dalších zemích se ale mlčí

Tagy:  google, čína, trh, podíl, úřady, cenzura, soud, zákony, odchod, marketing, youtube, mobil, blokování služeb, blok

Čína téměř s jistotou není jediným státem, kde je blokována nějaká služba společnosti Google. Google nabízí svoje služby, jako je YouTube.com, Picasa nebo vyhledávání ve stovce zemí, jedna čtvrtina z nich některou z funkcí buďto částečně, nebo úplně blokuje.

Kromě Číny zřejmě cenzuruje web i Turecko, kde konkrétně nejde oblíbený YouTube. Podle Tureckých zdrojů některá videa „narušují soužití v zemi a mohou být provokativní, až negativně zaměřená na vládnoucí špičky nebo na zemi celkově“. Mimo zmiňovaného Turecka a Číny se cenzura (Google nezveřejnil oficiální seznam zemí, které služby blokují) zřejmě uplatňuje v arabských státech a mluví se i o Kubě a Bělorusku. Většina zemí blokuje už zmiňovaný YouTube, nebo Blogger, právě kvůli šíření názorů, se kterými často tamější úřady nesouhlasí, nebo je rovnou považují za vlastizrádné.

Spor celosvětového gigantu a Číny se vede od útoků hackerů, které byly na Google podniknuty, a i když téměř jistě pocházely odtamtud, Čína popírá, že by v nich byla nějak finančně, nebo technologicky zapletena.

Zdroj: Google.blogspot­.com

Novinka Google není blokován jen v Číně, jisté je Turecko, o dalších zemích se ale mlčí byla publikován 20. dubna 2010 v 06.00. Autorem novinky je Pavel Dobeš. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...