Arabština a azbuka se dostaly do nejvyšších domén

Tagy:  doména, domény, internet, adresa, web, www, latinka

Doposud platilo jasné pravidlo, že v internetových doménách může být používána pouze latinka. Na kontrolování tohoto pravidla dohlíží Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, zkráceně Icann. Icann má na starosti správu a přidělování domén po celém světě.

To, že domény s azbukou nebo arabštinou mohly být zavedeny až teď způsobily technické problémy a celkový vývoj domén. Celkem jde o čtyři nové doménové zkratky, rf (v azbuce) pro Rusko, dále byly přiděleny domény pro Egypt, Saudskou Arábii a Spojené Arabské Emiráty. Počet domén jiných než psaných latinkou ale může narůst, právě je v čekacím řízení devět návrhů pro země z východu, tedy pro arabské a jiho-asijské státy.

Debaty o zavedení nových domén se datují již k půlce loňského roku, teprve teď ale byly oficiálně schváleny a uvedeny do provozu. Sice bylo možné používat v druhé úrovni domény jiné, než standardní ASCII znaky, nejvyšší doména ale musela být vždy psána latinkou.

O nově schválené domény je zájem, takže můžeme jen čekat, kdy se začnou používat naplno.

Zdroj: Icann.org

Novinka Arabština a azbuka se dostaly do nejvyšších domén byla publikován 28. dubna 2010 v 00.00. Autorem novinky je Pavel Dobeš. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...