Policie využívá informace od operátorů čím dál častěji

Tagy:  policie, informace, mobil, mobilní operátor, trestný čin, soud, lokalizace

Nedávno unikla z Evropské komise zpráva, která věnuje počtu a využití informací, které žádají policisté při odhalování pachatelů a trestných činů od operátorů mobilních sítí nebo poskytovatelů internetu.

Statistiky jsou sice vedeny jen pro rok 2008 (nové čísla jsou už utajeny) i tak je ale počet žádostí velice vysoký. Celkově došlo k 13 156 případům, kdy si orgány činné v trestním řízení potřebovaly zjistit o podezřelé osobě nebo činnosti více informací. Policii však někdy stačí jen výpis volání, i z toho se dá zjistit mnoho informací o podezřelém. Doplňkové údaje jako jsou délky hovorů, nebo internetová komunikace přes mobilní telefon už tak důležité nejsou.

Česká republika tak obsadila v počtu žádostí první místo, za námi skončili například Francouzi nebo Britové. Ne vždy ale musí jít o odhalování trestných činů, policie si často vyžádá od operátorů informace i při hledání ztracených lidí, kdy správná lokalizace mobilního telefonu může zraněnému nebo dezorientovanému člověku zachránit život.

Zdroj: Dooooooom.blog­spot.com

Novinka Policie využívá informace od operátorů čím dál častěji byla publikován 28. dubna 2010 v 22.15. Autorem novinky je Pavel Dobeš. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...