Mozilla plánuje nový protokol, který má ulehřit přihlašování na stránkách

Tagy:  mozilla, firefox, prohlížeč, http, protokol, internetové protokoly, přenos dat

Určitě mnoho z vás využívá funkci automatického doplňování formulářů. Znamená to, že třeba při přihlašování na některou z webových stránek stačí zadat první písmeno přihlašovacího jména a prohlížeč sám automaticky doplní jméno i heslo. S vylepšením této funkce chce přijít vývojář internetového prohlížeče Firefox, Mozilla.

Problémem dosavadního stavu je, že pokud si zadáte hesla do prohlížeče a na stránce nastane nějaká významná změna nemusí prohlížeč heslo a jméno vůbec najít. Stačí třeba jen drobná změna v URL adrese. Nový protokol od Mozilly má všechny tyto činnosti automatizovat a pomáhá uživateli, aby se v nich lépe vyznal. Protokol má být založen na dosavadním osvědčeném HTTP, využívá informace posílané v jeho hlavičkách, ale i informace dodatečné, posílané ve zvláštních dokumentech.

Na webu Mozilly je možné si stáhnout prozatímní experimentální verzi jako rozšíření pro prohlížeč Firefox, některé důležité funkce však chybí, takže je asi lepší počkat si na finální verzi.

Zdroj: Wiki.Mozilla.org.

Novinka Mozilla plánuje nový protokol, který má ulehřit přihlašování na stránkách byla publikován 1. května 2010 v 05.00. Autorem novinky je Pavel Dobeš. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...