Nanotechnologie - LCD panely budou lépe čitelné na světle

Tagy:  lcd, displej, obraz, kontrast, slunce, čitelnost, notebook, mobil, auto

Můžeme jmenovat třeba standard pro MP3, ale i mnoho jiných technických objevů. Za takové věci můžeme děkovat Fraunhoferovu institutu. Ten také nyní přišel s technologií, která by mohla obrovskou měrou ulehčit život uživatelům notebooků, ale i jiných přístrojů s displeji.

Celé tajemství je v materiálu, který můžeme přirovnat k plastické hmotě. Je totiž velice matný, zároveň ale průhledný, takže ho lze jednoduše při výrobě používat na displeje, jak mobilních telefonů, tak i zmiňovaných notebooků. Využito je nanotechnologií, navíc je materiál velice odolný proti poškrábání, prachu a nečistotám, takže vydrží i hrubší zacházení.

Sami vědci chtějí první pokusy s novým materiálem provádět na dotykových displejích automobilů, tedy především rádia a klimatizace. Právě v autě je odolnost proti slunečnímu svitu u přístrojů velice důležitá.

Samozřejmě se ale využití najde i jinde, pro mobilní telefony jde o snadné a podle vývojářů relativně levné řešení, jak zvýšit přehlednost.

Zdroj: Fraunhofer.de

Novinka Nanotechnologie - LCD panely budou lépe čitelné na světle byla publikován 4. května 2010 v 00.00. Autorem novinky je Pavel Dobeš. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...