Celkem osm zemí prosí Google, aby nesmazával data, která nasbíral z WiFi sítí

Tagy:  google, bezpečnost, vyhledávání, sítě, wifi, street view, služby, zákony, německo

Už osm zemí, včetně České republiky požádalo Google, aby nesmazával data, která byla nasbírána během focení pro službu Street View. Automobily, které jezdily po městech se speciálním zařízením totiž kromě fotografií okolí sbíraly i informace o WiFi sítích běžných uživatelů, které nebyly nijak šifrované.

Země, které Google o nesmazávání nasbíranému obsahu prosí k tomu mají dobrý důvod, chtějí nejdříve prozkoumat, jaká vlastně data při focení byla nasbírána a zda jsou v nich nějaké informace, které by se mohli dotýkat soukromí obyvatel. Kromě zmiňované České republiky se k výzva připojilo Německo, kde celý skandál začal, dále pak Hong Kong, Belgie, Francie, Španělsko, Švýcarsko a Itálie.

Celkový objem nasbíraných dat o WiFi sítích se odhaduje na 600 GB, což se možná zdá jako nepříliš velký počet, je ale potřeba zmínit, že se do uchovávaných dat dostaly i pakety, které se po síti přenášely, to by pro Google znamenalo závažný problém, protože takové jednání je ve většině vyjmenovaných zemí posuzováno jako trestné.

Googlu navíc dosti přitíží, že lhal o druhu dat, které sbírá.

Zdroj: Nytimes.com

Novinka Celkem osm zemí prosí Google, aby nesmazával data, která nasbíral z WiFi sítí byla publikován 24. května 2010 v 20.45. Autorem novinky je Pavel Dobeš. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...