V Pákistánu zřejmě na čas zakážou Facebook

Tagy:  pákistán, facebook, sociální síť, zákaz, omezení, islám, muslim, mohamed, karikatura, karikaturista, útok

Na světě se objevila další země, která pravděpodobně zakáže Facebook. Onou zemí je Pákistán, a důvodem pro zákaz celosvětové sociální sítě je soutěž v karikaturách proroka Mohameda, který je považován za zakladatele islámského náboženství.

Za podnětem k zákazu stojí Sdružení islámských právníků, požadují na soudu zrušení přístupu na stránky do posledního dne tohoto měsíce. Pokud stát neuposlechne, vyhrožují silnými protesty v největších městech Pákistánu. Soud dal vládě příkaz, ve kterém ji vyzývá k zablokování přístupu k 31.5., vláda se ale doporučením nemusí řídit.

V Pákistánu využívá Facebook necelých 2,5 milionu lidí, Pákistán má pověst spíše klidnější země, i když ani jemu se nevyhnou občasné střety mezi militantními islamisty, policejními jednotkami a různými jinými skupinkami.

Úplným prvopočátkem problému bylo uveřejnění karikatur Mohameda s bombou místo turbanu ve dvou dánských denících. Autor karikatur dostal přidělenou svou ochranku, neboť mu bylo ze strany fanatických muslimů vyhrožováno.

Zdroj: Guardian.co.uk

Novinka V Pákistánu zřejmě na čas zakážou Facebook byla publikován 24. května 2010 v 23.00. Autorem novinky je Pavel Dobeš. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...