Učitelé mnohdy nevědomě pomáhají dětské závislosti na internetu

Tagy:  učitel, dítě, škola, student, studování, internet, wikipedie, google, informace, nauka

Myslíte si, že učitelé vašeho dítěte ve škole se do něj snaží sami dostat co nejvíce toho „dobrého“. Myslíte, že při psaní referátu učitel doporučí tu nejlepší knížku? Velice se mýlíte.

Děti mohou po čase najít v počítači, potažmo v internetu „všelék“ a začnou se spoléhat výhradně na to, co si najdou na internetu. To samozřejmě znamená mnohem více času, které dítě na počítači tráví. Takovému chování často pomáhají učitelé, kteří považují knížky za zbytečnou zátěž pro děti, a místo doporučení nejvhodnější knihy pro psaní nějakého textu mohou pronést i větu: „Najděte si to na Wikipedii nebo Googlu“. Nakladatelství Fraus, které podniklo průzkum, ve kterém se ptalo učitelů na možnost využívání internetu v hodinách zjistilo, že 68% učitelů si myslí, že Google nebo Wikipedie jsou nejlepší zdroj informací. Pouze 1% učitelů doporučuje pouze knihy.

Někteří odborníci považují preferování internetu pro děti až za škodlivé, protože je internet nenutí „myslet“ a tvořit si věc podle sebe. Na Wikipedii najdou článek už hotový, vše pak vyřeší zkratka Ctrl+c a Ctrl+v společně s tiskárnou.

Zdroj: Tisková zpráva

Novinka Učitelé mnohdy nevědomě pomáhají dětské závislosti na internetu byla publikován 27. května 2010 v 06.00. Autorem novinky je Pavel Dobeš. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...