Nokia mění operační systém u řady N, Symbian nahradí MeeGo

Tagy:  nokia, smartphone, linux, operační systém, os, android, chrome, meego, telefon

Pokud používáte Linux, a zároveň mobilní telefony od společnosti Nokia, jistě vás tato zpráva potěší. Nokia se totiž chystá inovovat svoji modelovou řadu N telefonů, nejdůležitější věc, která se bude měnit je operační systém. Doposud instalovaný Symbian bude nahrazen linuxovým MeeGo.

MeeGo si dokázal vybudovat relativně dobrou pozici na netboocích , tedy „malých noteboocích“, které jsou určeny především pro prohlížení internetu a jejich největší výhodou je skladnost. MeeGo ve verzi pro netbook byl poprvé vydán na konci tohoto května, nejdůležitější krok v historii této distribuce však bylo vydání verze 1.1, která se orientuje především na zákazníky s tablety a smartphony.

MeeGo běží na jádru ve verzi 2.6.33, výchozím prohlížečem je Google Chrome. MeeGo samotný pak vychází z díly Nokie a částečně pak Intelu, Intel přinesl do projektu základ v podobě operačního systému Moblin, Nokia pak přišla s Maemo, což byl původně zamýšlený operační systém.

Zatím se přesně neví, kdy Nokia začne prodávat telefony s MeeGo, jedním z termínu by mohlo být září tohoto roku. Nokia však potvrdila, že alespoň jeden telefon z produktové řady N se Symbianem bude.

Zdroj: Reuters.com

Novinka Nokia mění operační systém u řady N, Symbian nahradí MeeGo byla publikován 28. června 2010 v 02.00. Autorem novinky je Pavel Dobeš. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...