Oracle stojí proti žalobě, podal ji tvůrce MySQL

Tagy:  oracle, sun, databáze, mysql, komerce, dohoda, soud, soudní spor, proces, evropská komise, evropský soud

Na poli IT se rýsuje další soudní spor. Žalobcem je tentokrát Michael Widenius, programátor, který vytvořil jednu z nejpoužívanějších databazí MySQL. Stěžuje si na to, že Evropská komise schválila obchod, mezi společnostmi Sun a Oracle. Není to totiž zas tak dávno, kdy Oracle koupil Sun.

Oracle se tak dostal právě k vývoji databáze MySQL, která byla Sunem zakoupena před dvěma lety za astronomickou miliardu dolarů. Evropská komise vydávala povolení k odkoupení Sunu, při šetření nebylo shledáno žádné pochybení, proto bylo povolení vydáno.

Žalobou se teď bude zabývat Evropský soud v Luxemburgu, který čeká dosti složitá práce. Widenius totiž projevuje obavu, aby Oracle splnil to co slíbil, sám totiž vyvíjí svoji, ovšem komerční databázovou technologii. I když Oracle dlouho prohlašuje, že rozhodně nebude MySQL „házet klacky pod nohy“, dají se očekávat nějaké problémy, hlavně kvůli tomu, že sliby Oraclu nemají žádnou právní platnost, v podstatě nejsou oficiální.

Evropská komise prohlašuje, že zakoupení MySQL by mohlo pomoci jejímu dalšímu rozvoji, na stanovisko soudu si však budeme muset ještě počkat.

Zdroj: FT.com

Novinka Oracle stojí proti žalobě, podal ji tvůrce MySQL byla publikován 7. července 2010 v 03.00. Autorem novinky je Pavel Dobeš. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...