Captcha se mění, nebude jen text, přichází animace

Tagy:  Bezpečnost, spambot, spam, bot, robot, captcha, ochrana, zahlcení, příspěvky, text, video, animace

Dovolil bych si říci, že není uživatel internetu, který by se s technologií Captcha nesetkal. Captcha je ochrana proti botům, tedy proti programům, které mají za úkol zahltit fórum nebo příspěvek odkazy nebo obrázky.

Jelikož se vyvíjí spamboti, musí se společně s nimi vyvíjet i ochrana, která jim brání v jejich „práci“. Dost dlouhou dobu to fungovalo tak, že se obrázky Captcha stávaly více a více složitější, což však výrazně zhoršovalo jejich čitelnost. S řešením jak problém s čitelností vyřešit a zároveň zvýšit ochranu se vyrukovalo před několika málo dny. Captcha bude totiž nabízena jako video, respektive animace.

NuCaptcha logo

NuCaptcha logo

Princip zůstane stejný jako předtím, uživatel musí přečíst text a ten pak přepsat do textového pole. Kliknutím na tlačítko proběhne schválení a požadavek je odeslán. Na stránkách NuCaptcha.com najdete ukázky devíti témat, které se začnou v brzké době používat. Animace jsou na pohled velice líbivé, text je větší, ostřejší, takže se minimalizuje riziko, že si některé písmeno spletete, nebo ho přehlédnete. Technologie dokonce pokročila tak daleko, že systém dokáže klasifikovat, podle chování uživatele, zda jste bot nebo živoucí člověk, podle toho také nabízí různě obtížné animace.

Zdroj: NuCaptcha.com

Novinka Captcha se mění, nebude jen text, přichází animace byla publikován 8. července 2010 v 03.00. Autorem novinky je Pavel Dobeš. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...