Ubuntu bude mít své vlastní písmo, zatím se zkouší

Tagy:  ubuntu, linux, distribuce, písmo, grafika, design, font, vzhled, dalton maag, canonical

Společnost Canonical, která vyvíjí distribuci Ubuntu chce pro ni vyzkoušet nový font. Právě vzhled písma je u linuxových distribucí často kritizován, to by se mělo s příchodem zbrusu nového typu písma změnit. Canonical potvrdil jeho funkčnost pod distribucí Ubuntu, žádná z dalších společností, které vyvíjejí své vlastní distribuce vývoj písma neohlásila.

Canonical sice není přímým vývojářem písma, tím je společnost Dalton Maag, jestli Canonicall za vývoj platil a jestli ano pak kolik není nikde oznámeno. Font by měl být kompletně hotov osmého srpna, je však pravděpodobné, že se bude ještě chvíli testovat a pak bude teprve nabídnut uživatelům.

Písmo je prozatím vyvíjeno pod pracovním názvem UbuntuBeta, konečný název bude stejný, jako distribuce: Ubuntu. Ke stažení bude ve standardním formátu, který je používán pro písma, OpenType TTF. Dokonce je vyvíjeno i několik jeho variant, například bold italix, nebo condensed verze. Font má obvyklé latinské znaky, kromě nich bude ještě dostupní cyrilice a znaky řecké abecedy.

Bližší informace naleznete na Design.canonical

Zdroj: Desing.canoni­cal.com

Novinka Ubuntu bude mít své vlastní písmo, zatím se zkouší byla publikován 9. července 2010 v 18.30. Autorem novinky je Pavel Dobeš. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...