Youtube zvyšuje standard svých videí, bude k dispozici 4K

Tagy:  youtube, video, rozlišení, vzhled, design, 4k, 1080p, rozlišení videa, sdílení, stream, videozáznam

Server pro sdílení videí Youtube.com bude nyní nabízet i videa, která nejsou ve standardních a nejvyužívanějších rozlišeních, přibude totiž možnost nahrávat a přehrávat videa v rozlišení 4k.

Video 4K má rozlišení 4096×2304 při poměru stran 16:9. To je velký rozdíl oproti 1080p videím, které mají o dost méně obrazových bodů. Youtube se zavázal k tomu, že bude dostupný maximální poměr stran videa při rozlišení 4096×2304 4:3.

Youtube logo

Youtube logo

V souvislosti s rozlišením se změnil i maximální počet Mbps přenosu při prohlížení videa. Obvyklá je rychlost okolo 6 Mbps, videa 4K mají rychlost přenosu až 13 Mbps. Rozdíl oproti „obyčejným“ videím, které se na Youtube nacházejí je při pohledu lidského oka opravdu velice znatelný, podle různých zdrojů lze při troše štěstí najít stejné video nahrané jak v 4k tak v obyčejném 1080p a porovnat si kvalitu obrazu „na vlastní oči“.

Při nahrávání videa 4K si Youtube sám nastaví potřebné údaje, takže nahrávání probíhá úplně stejně jako u kteréhokoliv jiného videa. Bohužel, jelikož je 4K úplným nováčkem, zatím není nahraný velký počet takových záznamů, to se přirozeně s přibývající dobou změní.

Novinka Youtube zvyšuje standard svých videí, bude k dispozici 4K byla publikován 14. července 2010 v 23.30. Autorem novinky je Pavel Dobeš. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...