Průměrná stránka má velikost 320 kB, Google poměřil 4,2 miliard stránek

Tagy:  google, velikost, stránka, průměr, odkaz, stažení, css, styl, velikost webové stránky, www

Jak velký je internet? Možná taková otázka napadla některého vývojáře z Googlu a proto byl zahájen projekt, který si dal za cíl zjistit alespoň jednu věc, jak velká je průměrně jedna internetová stránka. Google přišel na to, že obyčejná stránka má zhruba 320,2 KB, do tohoto čísla jsou započítány i JavaScripty, CSS styly a také obrázky.

Výsledek byl zjištěn z 4,2 miliard internetových stránek, které nechal Google vyindexovat svým vyhledávačem. Pro počítání a měření bylo používáno jádro WebKit. Je však potřeba rozlišovat rozdíl, mezi stránkou s daty, která jsou zkomprimována a mezi stránkou, kde data zkomprimovaná nejsou. Pokud si najdeme stránku, kde je potřeba nejprve komprimaci provést, její velikost je průměrně 376,7 KB. Komprimace je důležitá především kvůli rychlosti stahování, pokud jsou data zkomprimovány, je rychlost stažení stránky vyšší.

Téměř polovina stránek, které prošly testem má velikost do 178 KB, průměrně se na každé internetové stránce najde skoro 44 odkazů, z toho počtu je téměř 30 obrázků, 7,1 skriptů a 3,2 stylů.

Kompletní statistiky a celé výsledky průzkumu najdete na Code.google.com

Novinka Průměrná stránka má velikost 320 kB, Google poměřil 4,2 miliard stránek byla publikován 15. července 2010 v 11.00. Autorem novinky je Pavel Dobeš. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...