Konec finanční krize? Prodej počítačů strmě stoupá

Tagy:  windows, microsoft, prodej, počítače, notebooky, toshiba, acer, dell, hp, krize, finance, inovace, peníze

V posledních několika měsících se stále ještě dosti často skloňovalo slovní spojení finanční krize. Ta, i když způsobila potíže spoustě firem a nevyhnula se ani IT už podle výsledků prodeje ustupuje.

Nejvíce počítačů na světě prodala společnost HP, v druhém čtvrtletí tohoto roku bylo prodáno 14,8 miliónů počítačů, povětšinou notebooků s logem HP. Na druhém místě, co se prodejnosti týče se umístil Dell, zabral na trhu okolo 13%, na HP mu ale pořád přes pět procent chybí. Rozdíl mezi druhou a třetí pozicí není velký, dosahuje pouze 0,4% tržního podílu, právě tolik chybí na dosažení druhé příčky společnosti Acer. Výsledky tržního podílu jsou ale relativní, je třeba se dívat i na to, jak dokáží společnosti překonávat „sami sebe“, tedy jestli dokáží prodat více počítačů oproti minulému roku. Lenovo, které prodalo 8,3 miliónů počítačů si například polepšilo téměř o 50%, stejně tak je na tom Toshiba, která sice nevyrobila nijak moc počítačů (4,34 miliónů), zvýšila ale svoji výrobu o 26%.

Podle společnosti IDC, která prováděla výzkum zaměřený právě na prodej počítačů se podařilo docílit takových výsledků jednak díky konci finanční krize, ale také díky tomu, že mnoho firem se rozhodlo zbavit se svých starých počítačů z toho důvodu, že zavedené Windows XP už nebudou podporovány a pro firmu je lepší koupit nové počítače s novým předinstalovaným systémem, než dávat nový systém do starých počítačů a riskovat tak ztrátu výkonu.

Zdroj: IDC.com

Novinka Konec finanční krize? Prodej počítačů strmě stoupá byla publikován 15. července 2010 v 23.30. Autorem novinky je Pavel Dobeš. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...