Formát MP3 oslavil patnáctiny

Tagy:  mp3, narozeniny, zvuk, kvalita zvuku, hudba, mp3 sklatby

Dnes už ho používáme naprosto běžně, málokdo si vzpomene na formáty zvuku, které se používaly předtím. Zvukový formát MP3 totiž oslavil své patnácté narozeniny. Je to právě patnáct let, kdy bylo ve výpočetním středisku Fraunhofer rozhodnuto o koncovce právě dovyvinutého formátu.

Mohlo stačit rozhodnutí několika osob a dnešní MP3 by vůbec nemusel být MP3, ale mohl mít koncovku .bit. O podobě koncovky souboru rozhodlo až hlasování zaměstnanců, které se dělo pomocí emailu a kterým bylo nakonec dohodnuto o variantě koncovky. Samotný MP3 soubor je ale starší, vynalezen byl už před osmnácti lety, tehdy byl i standardizován se značkou IS 11172–3 MPEG Audio Layer 3.

I tak rozšířená technologie, jako je MP3 má svoje konkurenty, nejčastěji se kromě ní používají i formáty AAC, někdy také WMA a OGG. V případě videa jde o formáty DTS a AC-3. Významným pokrokem pro MP3 bylo před čtyřmi roky zavedení MP3 Surround. Tento nový formát se honosí hlavně tím, že podporuje zvuk 5.1.

Ještě o něco starší než MP3 Surround je mp3PRO, který má ovšem trochu jiné parametry.

Zdroj: Iis.fraunhofer.de

Novinka Formát MP3 oslavil patnáctiny byla publikován 18. července 2010 v 15.00. Autorem novinky je Pavel Dobeš. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...