Dell byl obžalován za neshody v účetnictví, vyřešeno mimosoudním vyrovnáním

Tagy:  intel, dell, procesor, čip, soud, pokuta, peníze, výrobce, počítače, vyšetřování

Jeden z největších světových výrobců notebooků a stolních počítačů Dell se dohodl na mimosoudním vyrovnání s Komisí pro cenné papíry, což je dozorčí orgán v USA, který má na starosti provádět kontroly a odhalování finančních podvodů a chyb v účetnictví společností.

Dell bude muset zaplatit pokutu, její výše je stanovena na sto miliónů dolarů. To však není jediný postih, který společnost čeká. Pokuty budou také muset platit tři vysoce postavení ředitelé. Jde o přímého zakladatele Dellu Michaela Della, ten zaplatí čtyři miliony dolarů, dál pak výkonný ředitel zaplatí stejnou částku a nakonec bývalý finanční ředitel zaplatí tři miliony dolarů.

Dell měl problém v účtování mimořádných plateb, které mu byly zasílány od Intelu, se kterým měl dohodu o odebírání zboží. Vypadalo to tak, že se Dell zavázal k odebírání čipů od Intelu, pod podmínkou, že nebude používat čipy od společnosti AMD. Dell tak dostával čipy za mnohem nižší cenu.

Vyšetřování celého případu běží už pět let.

Zdroj: Theatlantic.com

Novinka Dell byl obžalován za neshody v účetnictví, vyřešeno mimosoudním vyrovnáním byla publikován 27. července 2010 v 03.00. Autorem novinky je Pavel Dobeš. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...