Stodolarový notebook pokořen, Indové představili počítač za 690 Kč

Tagy:  notebook, počítač, stodolarový notebook, asie, afrika, náklady, indie, technologie, přenos

Není to zas tak dávno, kdy se různí výrobci počítačů snažili „přetrumfnout“ v tom, kdo vyrábí nejlacinější notebook, který by mohl sloužit pro potřeby lidí z chudších zemí, hlavně Jižní Ameriky, Asie a Afriky.

Výrobci tehdy prohlašovali, že nejde vyrobit notebook, který by stál méně než sto dolarů. To se však změnilo, neboť dva technologické instituty v Indii uvedli mezi širší veřejnost první informace o notebooku, který by měl stát 35 dolarů, což je zhruba 700 Kč. I přes svou cenu nejde o žádný podřadný přístroj, notebook má všechny potřebné věci, které má mít. Znamená to, že má základní porty (klávesnice, myš, USB), jako operační systém bude dodávána některá z distribucí Linuxu, ale hlavně má dotykový displej, což je v takové kategorii věc velice neobvyklá.

Designově se přístroj velice podobá iPadu, jde tedy o tablet. Přesné technické parametry, kromě zmiňovaných portů jsou neznámé, pronikly však teorie, že by měl notebook celkem dobře zvládat WiFi přenos a měl by být dokonce schopný přenášet i videokonference. Navíc jde z technologických institutů, kde byl „počítač pro chudé“ vyvíjen teorie, že by náklady mohly klesnout ještě více a cena by tak mohla být i nižší.

Zdroj: Tech.fortune.cnn­.com

Novinka Stodolarový notebook pokořen, Indové představili počítač za 690 Kč byla publikován 27. července 2010 v 04.00. Autorem novinky je Pavel Dobeš. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...