Rusové budou mít vlastní operační systém, určen má být hlavně pro státní správu

Tagy:  operační systém, microsoft, windows, linux, rusko, vývoj, úředník, systém

Světu počítačů, respektive operačních systémů vládne téměř neotřesitelně Microsoft. Jak Linux, tak Mac OS mají oproti Microsoftu zanedbatelný podíl uživatelů. S nápadem na nový operační systém nyní přišlo Ministerstvo telekomunikací v Rusku. Plánovaný operační systém sice nebude určen pro obyčejné uživatele, takže vládu Windows neohrozí, jde ale o velice zajímavý projekt.

Jako základ pro vyvíjený systém byl vybrán Linux, to je ovšem jediná věc, která je stoprocentně jistá. Zatím se neví jak bude systém vypadat, jak moc bude kompatibilní s ostatními, ani kdy konkrétně bude představen veřejnosti. Ministerstvo se chystá na přelomu tohoto roku vyhlásit výběrové řízení na vývoj a správu operačního systému, ke konci příštího roku už by měl být systém hotový a měl by být plně v provozu. Mluví se o tom, že do výběrového řízení se chtějí přihlásit například vývojáři distribucí Alt Linux a ASP Linux.

Za vývojem nového systému jsou především peníze, vláda chce ušetřit, proto požaduje, aby za licence nebylo placeno. Finance se mají vkládat jen na fungování systému a případné zaškolení úředníků. Do využívání systému také nebudou úředníci nuceni, mají si sami rozhodnout, zda budou, nebo nebudou chtít nový operační systém používat.

Zdroj: TheMoscowtimes­.com

Novinka Rusové budou mít vlastní operační systém, určen má být hlavně pro státní správu byla publikován 29. července 2010 v 06.00. Autorem novinky je Pavel Dobeš. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...