IBM čeká soudní spor, údajně má využívat dominantního postavení na trhu s mainframe systémy

Tagy:  proces, soud, mainframe, počítače, ibm, procesor, turbohercules, eu

Se soudními procesy různých IT firem se v poslední době doslova „roztrhl pytel“. Nyní tady máme další soudní spor, týká se společnosti IBM a Evropské komise, která IBM viní z toho, že zneužívá svého dominantního postavení na trh s mainframe systémy.

Za žalobou, která byla Evropské komisi podaná stojí dvě společnosti, konkrétně t3 technologies a TurboHercules. Podle nich má IBM na trhu tak dominantní pozici, že nutí své zákazníky aby využívali právě její výrobky. TurboHercules a t3 technologies jsou firmy přímo „z branže“, takže jednání IBM má údajně poškozovat i je, tedy je připravovat o zisk.

Nejde však jen o samotný operační systém pro mainframe počítače, problém je i s jejich servisem. IBM je totiž i zde jedničkou na trhu a při poruchách takových strojů se většinou používají přímo originální IBM díly, takže zde není příliš (prakticky vůbec žádné) místo pro konkurenci.

IBM v tiskovém prohlášení nepřipouští žádné odůvodněné žaloby, vše je opět svalováno zpátky na TurboHercules a t3 a vedení IBM nevyloučilo, že by mohlo v tomto případě postupovat soudně.

Zdroj: "Zacks.com:http://www.zacks.com/…trust+Probes

Novinka IBM čeká soudní spor, údajně má využívat dominantního postavení na trhu s mainframe systémy byla publikován 28. července 2010 v 02.00. Autorem novinky je Pavel Dobeš. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...