Facebook má problé, hacker získal informace o sto miliónech profilů a dal je na internet

Tagy:  Facebook, sociální síť, bezpečnost, komunikace, data, osobní data, sdílení, the pirate bay, profily, informace

Poněkud překvapen byl každý, kdo si stáhl ze serveru The Pirate Bay soubor, který má okolo 2,8 GB. Jsou v něm totiž informace, které se týkají takřka 100 miliónů lidí. Konkrétně unikly jména těchto lidí, ke každému jménu je ovšem připojen odkaz, který vede přímo na jeho profil na Facebooku, takže se okamžitě můžete dozvědět o jiném člověku základní informace, jako odkud je, kolik mu je let, atd.

Celou věc má na svědomí Ron Bowles, což je bezpečnostní odborník, který ovšem občas pracuje jako hacker, aby odhalil bezpečnostní díry na webových serverech. Podle jeho vyjádření ovšem nemusel pro získání dat nějak moc pracovat, stačilo mu, aby vymyslel relativně jednoduchý kód, který automaticky informace stahoval a ukládal do souboru.

Facebook logo

Facebook logo

Je sice pravda, že v souboru jsou pouze informace o těch, kteří neměli svůj profil nijak zabezpečený, i tak je ale celá situace velice nebezpečná a ukazuje, že i tak velký projekt jako je Facebook může mít spoustu chyb. K souboru se přes The Pirate Bay dostalo už dva tisíce lidí, během psaní této novinky ovšem neustále přibývá dalších, kteří ho stahují.

Abychom nebyli pouze kritičtí, Facebook má i jeden důvod k oslavě, je to pokoření hranice 500 miliónů zaregistrovaných lidí, což znamená, že zanedlouho bude na Facebooku desetina celého lidstva.

Zdroj: Irishtimes.com

Novinka Facebook má problé, hacker získal informace o sto miliónech profilů a dal je na internet byla publikován 30. července 2010 v 04.00. Autorem novinky je Pavel Dobeš. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...