Hackeři se u nás nabourávají do softwarových ústředen, páchají velké škody

Tagy:  volání, ústředna, voip, internet, telefon, linky, hacker, bezpečnost, peníze

Mnoho firem, hlavně ty větší provozují softwarové VOIP ústředny, na kterých běží interní telefonní síť, v poslední době však tyto ústředny musejí čelit sílícímu zájmu hackerů, kteří v nich našli jednoduchou cestu, jak se obohatit.

Hackeři zneužívají VOIP ústředny pro volání na čísla do ciziny, hlavně do destinací jako je Nigérie, Pákistán a podobné země. Hovory jsou uskutečňovány hlavně v noci, když ale přijde do firmy pravidelné měsíční vyúčtování, nestačí se často ředitelé divit – hackeři dokážou způsobit škody i za několik miliónů korun.

Podle bezpečnostního odborníka Jiřího Bergera si ale za problémy mohou firmy často samy, neboť ústředny, které používají jsou nastaveny špatně a mají slabé zabezpečení. O jejich provoz se často starají lidé, kteří v tomto oboru nemají příliš hluboké zkušenosti, doporučuje se tedy, v případě úvah o pořádném zabezpečení využít služeb odborníků.

Takový způsob „podnikání“ je objeven teprve chvíli, využívá ho však více a více hackerů. Navíc Berger upozorňuje ještě na jeden problém, totiž netečnost operátorů, kteří by správně měli na takové podivné hovory upozorňovat.

Zdroj: Financninoviny.cz

Novinka Hackeři se u nás nabourávají do softwarových ústředen, páchají velké škody byla publikován 4. července 2010 v 02.00. Autorem novinky je Pavel Dobeš. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...