V České republice zaregistrováno 700 000 domén

Tagy:  registrátor, doména, bezpečí, rekord, zaregistrování, domény, znaky, dnssec, dns útok, hacker, cz.nic, .cz

Česká republika dosáhla významného počinu na poli IT. Sdružení CZ.NIC, které má na starosti správu národní domény vydalo tiskovou zprávu, ve které sděluje, že bylo 4. srpna zaznamenáno 700 000 domén.

Ta s pořadovým číslem 700 000 byla zaregistrována osm minut před půl jedenáctou dopoledne. Tým okolo CZ.NIC vypočítal, že za každý měsíc přibude na Českém internetu deset tisíc nových domén. Zajímavé jsou i další detaily, které byly zjištěny, například, že 87% domén má jako vlastníka vedeno muže. Podíl fyzických osob, oproti osobám právnickým je však skoro stejný, i když o dvě procenta vítězí právnické osoby, tedy firmy a organizace. Výzkum se zabýval i délkou doménových jmen, nejčastěji má jméno domény osm znaků, ovšem nejdelší doménová adresa má 63 znaků.

Logo CZ.NIC

Logo CZ.NIC

Dobrou zprávou je, že za posledních zhruba deset měsíců je znát výrazný nárůst zabezpečených (pomocí technologie DNSSEC) domén. DNSSEC je technologie, která chrání domény před tím, aby je hackeři napadali pomocí tzv. DNS útoků, kterými je často usilováno o získání důvěrných dat uživatelů. K posledním dnům je evidováno 100 tisíc domén, které technologii DNSSEC aktivně využívají.

Zdroj: NIC.cz

Novinka V České republice zaregistrováno 700 000 domén byla publikován 6. srpna 2010 v 01.45. Autorem novinky je Pavel Dobeš. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...