WikiLeaks hýbe skandál, na webu se objevili jména tajných spolupracovníků USA proti Talibanu

Tagy:  wikileaks, dokumenty, armáda, usa, taliban, terorista, válka, informátor, zrádce, dokumenty, tajné dokumenty

Server WikiLeaks má celkem velký problém, v obsahu webu se totiž objevily dokumenty se jmény lidí, kteří pomáhali armádě USA ve válce proti Talibanu a jsou občané Afghánistánu. Někteří z těch, jejichž jména se dostali na internet mohou být nyní ve velkém nebezpečí.

Na situaci okamžitě reagovaly různé organizace, ale i oficiální úřady, které požadují okamžité stažení dokumentů, které obsahují jména spolupracovníků. Mezi organizace, které projevily závažný nesouhlas s uveřejněním takových dat patří například Amnesty International nebo Afghánská komise pro lidská práva. Byly vysloveny důvodné obavy, že lidé, jejichž jména byly veřejně dostupné se mohou dočkat tvrdé odplaty fanatiků z Talibanu, jejich dohledání by sice teroristům chvíli trvalo, není to však nepravděpodobné, že by k pomstě mohlo dojít.

Velký tlak je vyvíjen především na šéfa celého projektu WikiLeaks Juliana Assangeho, který se ovšem podle různých zdrojů zatím staví k celé situaci spíše chladně. Armáda už avizovala, že bude „své“ lidi chránit, otázkou je, jestli budou pod přímým dozorem, nebo budou sledováni za pomocí agentů.

Stránky WikiLeaks už dříve byly pod kritikou, protože na nich byly zveřejněny některé dokumenty, které měly statut tajné a informovali například o konkrétních ztrátách vojáků, o plánech, atd.

Zdroj: Wikileaks.org

Novinka WikiLeaks hýbe skandál, na webu se objevili jména tajných spolupracovníků USA proti Talibanu byla publikován 11. srpna 2010 v 02.00. Autorem novinky je Pavel Dobeš. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...